Când faci un copil? Este o întrebare pe care ți-o adresează mai întâi societatea, apoi părinții și ceva mai târziu, soțul.
Imediat după facultate, colegii meu au început să se căsătorească, așa că am avut o grămadă de nunți în următorii ani. Pentru că eram prieteni, întâlnirea în mod repetat cu unii sau cu mai mulți dintre părinți, era inevitabilă.
Una dintre doamnele prezente la peste jumătate dintre aceste evenimente era mama fostei mele colege de cămin. Noi îi ziceam Nuți.
Tanti Nuți era foarte mândră de fiica ei căsătorită care urmează să-i facă un al doilea nepoțel.
Și, voi când faceți un copil? era forma ei de salut.
Nu știu care e faza, dar zici că era datoria ei morală de ,,bunică tânără și înțeleaptă’’ să pună astfel de întrebări. Parcă lumea era pe sfârșite și era nevoie de cineva care să ne lumineze și pe noi, carieristele ăstea naive care au ieșit de pe băncile Universității de Medicină și Farmacie.

Întrebarea aceasta a venit cu mult timp înainte să deschidem eu și Vali subiectul. Iar când am vrut să discutăm despre prezența unui copil în viața noastră, ajungeam să vorbim limbi diferite.
Ne certam des și nu mai făceam sex. Eram praf. Așa cum ți-am spus, certurile dese ascund probleme de cuplu. Am aflat că ne era amândurora teamă să ne deschidem inimile abia după ce am fost la terapie sexuală și am vorbit cu un specialist. Printre altele ne-a spus că disfuncțiile sexuale sunt pe bază de stres.
Motivele pentru care un cuplu are nevoie de terapie sexuală
Spoiler: toate problemele se rezolvă în doi. E nevoie de un singur om pentru a înceta o relație, însă e nevoie de doi pentru a duce o cursă de lungă durată la bun sfârșit.
Sexul este un barometru pentru sănătatea emoțională a relației şi un indicator observabil pentru tine însuți atunci când lucrurile nu mai sunt potrivite.
Conceptul de terapie sexuală continuă să fie perceput și înțeles greșit de mulți specialiști și persoane. Terapeuții sexuali sunt specialiști cu pregătire în domeniul psihoterapiei, care pot trata disfuncții de natura sexuală.
Specialiștii se adresează zilnic cuplurilor care vin la consultații din diferite motive: disfuncție erectilă, lipsă de dorință sau emoție, libido scăzut, dificultăți de a ajunge la orgasm, ejaculare prematură. Adică se ocupă și cu tratarea simptomatică a impotenței psihogene.
De asemenea, terapeutul sexual (psihosexologul) consiliază persoane care au suferit abuzuri sexuale, care au probleme de orientare sexuală, fetișuri, dificultăți în alegerea identității de gen și adicții de natură sexuală.
Toate aceste probleme, de cele mai multe ori, nu afectează numai persoana în cauză ci și relația în cuplu.
Ce este terapia sexuală?
Terapia sexuală sau psihosexologia dispune de o varietate de procedee pentru a ajuta pacientul să se reconecteze emoțional și sexual cu partenerul său.
Este o formă de psihoterapie formată din consiliere, intervenții cognitivo-comportamentale, tratarea concomitentă a stărilor psihice și tehnici simple specifice, pentru îmbunătățirea vieții sexuale.

În niciun caz asta nu implică acte sexuale în fața terapeutului sau, știu eu, transformarea ședințelor într-un surogat pentru sex.
Psihoterapia poate fi individuală sau în cuplu și are loc într-un cabinet specializat. Este analizat istoricul persoanelor, se pune un diagnostic și se face un plan de intervenții terapeutice.
Eu îți recomand să mergi cu partenerul tău, îl vei aprecia și mai mult după ce veți fi parcurs împreună ședințele.
8 tehnici de intervenție din terapia sexuală care ne-au ajutat
Înainte să-ți enumăr tehnicile pe care noi le-am abordat cu succes pentru ameliorarea disfuncțiilor sexuale și pentru îmbunătățirea vieții sub așternut, eu îți recomand să nu aștepți prea mult până la apelarea unui specialist.
Știu că e greu să vorbești despre frica de impotență. Dar dacă aștepți prea mult pentru a cere ajutorul, vei descoperi că au apărut prea multe provocări în relația ta și că obiceiurile nocive au luat locul obiceiurilor bune, împreună cu frustrările.

Hai să vedem care sunt tehnicile care nouă ne-au fost de folos:
- stabilirea unor obiective realiste;
- explorarea fanteziilor sexuale sau role-playul din dormitor ;
- identificarea a ceea ce ne place din activitatea sexuală;
- identificarea reperelor sexuale prin exerciții;
- practicarea exercițiilor de concentrare pe senzații;
- explorarea formelor alternative de exprimare sexuală (noi am folosit jucăriile sexuale);
- evitarea plictiselii sexuale;
- cele mai importante intervenții au fost cele specifice tipului de psihoterapie care conduc la rezolvarea principalelor disfuncții sexuale: disfuncția erectilă, ejacularea rapidă sau lipsa orgasmului.
Specialistul în terapie sexuală. Psiholog, psihoterapeut sau sexolog?
Foarte mulți oameni confundăm psihologul, psihoterapeutul și sexologul din cauza faptului că principala metodă de diagnostic și tratament constă în discuții cu persoana.
Ca să-i diferențiezi mai ușor, trebuie să știi că psihiatrul este singurul care poate fi numit doctor și care poate prescrie tratament medicamentos și internare în instituții psihiatrice, având pregătire în acest scop.
Sexologul e un specialist care tratează boli ale sferei sexuale, corectează comportamentul sexual, educaţia sexuală și rezolvă probleme psihologice în relațiile dintre sexe.
Psihologul și psihoterapeutul sunt numiți terapeuți și pot trata pacienții cu forme mai ușoare de afecțiuni psihice.
Neștiind unde să apelăm, am fost mai întâi la medicul de familie. Atunci când identifici simptome care necesită tratament și nu știi cui să i te adresezi, nu este nicio o problemă dacă nu știi care este diferența dintre ele, întrucât primul specialist la care trebuie să te prezinți este medicul de familie, care îți cunoaște istoricul medical.
Doctorul te va îndruma, cel mai probabil, mai întâi spre psiholog apoi psihoterapeut. Dacă e nevoie, la sexolog.
Astăzi, datorită specialiștilor în terapie sexuală și datorită celor mai bune suplimente pentru potență ce nu au necesitat prescripție medicală, ne bucurăm că-l avem pe fiul nostru care ne aduce bucurie zi de zi, în fiecare zi.