Relație deschisă: cum să comunici eficient cu partenerul despre dorințele sexuale

Vali nu a fost primul meu partener cu care am ajuns la nivelul relațiilor intime. Am mai avut în trecut iubiți și am când l-am întâlnit pe Vali aveam puțină experiență. Nu am simțit niciodată, fiind cu el, că vreau să mai văd cum e și cu alți bărbați. Nu m-am gândit la o relație deschisă.

Sunt adepta monogamiei și știu că nu mi-ar plăcea să îmi văd bărbatul în brațele alteia. La fel cum știu că nici lui nu i-ar conveni să mă vadă cu altul. Da, am avut discuții despre asta, dar nimic la nivel de propunere sau cerință.

Am avut, fiecare dintre noi, câteva episoade de gelozie în relație. Și așa ne-am dat seama că nu suntem capabili să-i primim în relația noastră pe alții. Indiferent că e pentru mai mult sau mai puțin timp.

Ce este relația deschisă

Atunci când unul dintre parteneri simte nevoia unui refresh, adesea apare un gând de infidelitate. Poate vezi un tip musculos la sală sau vreo gagică mișto într-un pub. Dar sunt cupluri în care o situație de genul ăsta nu se încheie cu înșelat. Ci partenerul în cauză propune ideea unei relații deschise.

Cum adică? Păi pentru o scurtă perioadă de timp, el sau ea să aibă și alți parteneri doar pentru sex. Relația deschisă nu înseamnă că de acum ieșiți 3 la cină sau că adăugați o persoană în plus la întreținere. Și nici nu va trebui să cumperi încă un bilet de avion pentru vacanță.

După cum spuneam, totul se rezumă doar la sex. Dar nu neapărat la sex în trei. Atunci când partenerul are o relație amoroasă cu încă cineva, deja vorbim despre poligamie.

Ideea de relație deschisă nu vine întotdeauna la pachet cu partenerul. Poate la început totul e numai despre voi, iar peste ceva timp îți pomenește de ideea relației deschise. Nu înseamnă că nu te mai vrea sau că provoci plictiseală. Chiar dacă sexul e super între voi, orice noutate vine cu extaz.

Libertatea în cuplu: are legătură cu relația deschisă?

E greu de digerat o idee de genul relației deschise. Și înțeleg, pentru că și eu privesc lucrurile la fel. Nu judec oamenii care fac asta, însă pentru mine și Vali, abordarea asta nu se potrivește.

Mulți oameni consideră că o relație nu trebuie să îți îngrădească libertatea. Și sunt perfect de acord. Dar știi că „libertatea mea nu e și libertatea ta”, nu? Adică ce înseamnă pentru mine libertate, poate pentru tine e de neconceput.

Dacă pentru tine relația deschisă este o modalitate de a duce o viață de cuplu, atunci te sfătuiesc să discuți cu partenerul sau partenera. Explică-i tot ce presupune asta, iar dacă nu e de acord, nu forța nota.

Libertatea și relația deschisă nu trebuie să fie un țap ispășitor pentru infidelitate. Așa că dacă ai o relație și iubești pe altcineva, pune punct relației și ordine în gânduri.

Vrea să fim într-o relație deschisă: să accept?

Dacă nu ați discutat despre asta înainte să fiți într-o relație, oferă-ți timp să te gândești foarte bine dacă ești sau nu de acord. Sau chiar și dacă îți spune asta de la început. Ai nevoie să te întrebi dacă poți duce o astfel de relație.

Iar dacă nu ești convins de idee, nu pleca de la premisa „Lasă că îmi caut și eu unul sau una”. De ce? Pentru că la finalul zilei, te întorci acasă la partener și te vei simți oribil. Faptul că vă întoarceți unul la celălalt nu înseamnă pentru oricine o dovadă de iubire.

Nu aș putea să concep ca eu și Vali să ne întoarcem seara acasă de la alții. Și să ne punem în pat ca și cum nu e nimic. Pentru că eu vreau să îi fiu fidelă lui Vali, iar el mie. Nu m-ar încălzi cu nimic să mă duc și eu la altul dacă el fuge la alta.

Cel mai adesea, pentru femei e greu de acceptat o relație deschisă. Pentru că o femeie caută încredere în bărbatul cu care face sex și conectare cu el. Și automat consideră că și partenerul împărtășește o oarecare conexiune cu cealaltă femeie.

Draga mea, dacă îți spune de relație deschisă iar pe tine te deranjează că se uită după alte femei pe stradă, atunci nu accepta de teama să nu-l pierzi. Și e valabil și pentru bărbați.

Monogamia și relațiile deschise

Monogamia nu exclude relațiile deschise. Dar e mai degrabă o perspectivă subiectivă. Depinde de fiecare cuplu și de ce aleg pentru relația lor. După cum spuneam, relația deschisă nu e același lucru cu poligamia.

Se întâmplă ca un cuplu să fie deschis de la început către parteneri temporari noi. Iar cu timpul, să decidă că vor să se dedice unul altuia. Ce vreau să spun este că dinamica se poate schimba. Dar cel mai corect lucru este să vă comunicați lucrurile unul altuia. Nu poți ghici în stele ce consideră celălalt.

Iar dacă vreți ca lucrurile să fie bine între voi, fiți sinceri. E mai bine să vă asumați tot ce se întâmplă și să căutați soluția cea mai bună pentru fiecare.

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *