Tu ai avut vreodată relații la distanță? Fii sincer cu tine însuți sau însăți! Se spune că distanța îi apropie pe oameni. Dar oare e adevărat? Specialiștii au tot încercat să facă studii, să vadă dacă merg sau nu relațiile la distanță. Iar cea mai „sigură” concluzie la care au ajuns până acum este… depinde.
O relație de cuplu înseamnă intimitate între doi parteneri, iar relația la distanță înseamnă separare geografică. Din fericire, cu toate mijloacele astea online care există, poți avea relație la distanță cu cineva care să se afle (aproape) oriunde pe glob. Și relația la distanță înseamnă, de multe ori, sentimente trăite mai intens, pentru că sunt învăluite de acel mister al lipsei anumitor simțuri, precum tactil și olfactiv. Dar hai să analizăm puțin situația cu relațiile la distnață și să vedem cum să le facem să meargă.
Cum începe o relație la distanță
Să zicem că v-ați cunoscut online. Și v-a uitat Dumnezeu la discuții. Ați stat de vorbă ore în șir, de parcă au trecut 5 minute. Primul semn că a trecut timpul e că aveai 80% baterie când ați început, iar acum mai ai 15%. Și s-a făcut târziu, dar nu simți oboseala. Parcă aveți mereu ceva de povestit și nu vă mai săturați.
Asta e dovada că poate fi ceva între voi. După prima discuție, urați-vă noapte bună, apoi vezi cine preia inițiativa a doua zi. Dacă o face persoana cu care vorbești, și indiferent cât ești de ocupat/ă, te bucuri și vrei să-i răspunzi, semnul din prima zi s-a confirmat. Dacă nu îți scrie deloc și te macină lucrul ăsta, dar nu vrei să îi scrii tu din orgoliu sau pur și simplu nu ai timp, nu s-a confirmat semnul din prima zi. Așa că, fii atent/ă la semne.
O relație la distanță, ca să funcționeze, înseamnă să vorbiți zilnic. Nu contează cât de ocupați sunteți, să aveți zilnic acel entuziasm de prima oară. Conversațiile voastre să fie un lucru mult-așteptat, să-i zicem un fel de eveniment principal al zilei. Restul lucrurilor sunt în background. Să ai emoții mai mari așteptând un mesaj de la persoana respectivă, decât un răspuns de la șeful tău cu vestea privind o mărire de salariu.
Odată ce ai depășit faza asta și ați ajuns și la discuții intime, cu privire la ceea ce simțiți unul pentru celălalt… înseamnă că ai intrat într-o relație la distanță. Odată ce s-au mărit emoticoanele pe ecran cu îmbrățișări și pupici, înseamnă mai mult decât o prietenie.
Relația la distanță: ce trebuie să faci mai întâi
Care e primul lucru pe care trebuie să-l faci, odată ce ai trecut de primele semne? Să te gândești (mai întâi tu) la scopul relației. Ce îți dorești? Persoana respectivă se află undeva aproape sau e la sute de km distanță? Există perspectivă să vă mutați împreună la un moment dat?
Ce planuri de viitor are fiecare? Cântărește toate aceste lucruri să vezi dacă e vreo șansă să se transforme relația la distanță într-una fizică. Pentru că e clar că nu puteți continua o viață întreagă… separați geografic.
Dacă te-ai decis că sunt perspective realiste să ajungeți împreună și fizic, atunci vorbiți despre asta. Trebuie să afli, de la bun început, dacă relația voastră e de viitor. Altfel, rămâne doar un „pen pal”, un partener de conversație când te simți singur/ă.
Cum faci să evolueze armonios relația
Bun, am ajuns aici, la faza în care ai undă verde că relația poate continua. Cum o menții? Păi, în primul rând, reține: o relație la distanță nu trebuie să fie doar la distanță. Trebuie să găsiți portițe ca să vă vedeți și fizic. Altfel, relația nu are cum să meargă.
Eu am avut o relație rătăcită online prin liceu, și în 2 ani ne-am văzut o singură dată. A fost mișto, dar prea scurt. Din păcate, relația noastre s-a oprit în momentul în care el mi-a zis că mă vede ca pe o soră, mai mult, căreia i se confesează. Și atunci mi s-a „confesat” că îi place de o tipă și m-a întrebat ce să facă să îi transmită și ei. Nu m-am supărat, dar am învățat o lecție importantă: pentru ca o relație să meargă, trebuie să aveți un viitor comun. Altfel, nu are cum.
Ca să evolueze frumos relația la distanță, iată câteva sfaturi și idei:
- comunicați de fiecare dată când simțiți nevoia, nu din obișnuință sau obligație. Adică nu-i scrie „ce faci” doar ca să lași discuția să se oprească acolo. Dar nici nu lăsa prea multe zile să treacă, altfel partenerul se va simți neglijat în relație.
- evitați gelozia: scrie-i persoanei respective atunci când urmează să te vezi cu cineva sau să mergi în club sau la o petrecere. Fii transparent, spune-i când sunt situații „periculoase” în care e posibil să înșeli. Astfel, eviți gelozia, eviți ca persoana să-și facă griji. Oricum, puteți oricând avea o discuție video, chiar când ești în club și ieși la țigară.
- faceți mai multe lucruri decât să vorbiți: spre exemplu, citiți aceeași carte și apoi comentați-o. Faceți la fel cu un film. Sau jucați jocuri online. Se pot găsi activități și dacă sunt sute de km între voi.
- fiți sinceri până la capăt: atunci când ești cu cineva care nu te vede zilnic sau care nu-ți vede expresia feței, spune-i mai des ce simți. Spune-i dacă ai îndoieli cu privire la viitorul relației, spune-i când ți-e dor de persoana respectivă, spune-i când ai feeling pozitiv sau negativ.
- cunoașteți-vă programul: nu suna atunci când știi că nu poate vorbi. Nu intra cu bocancii în viața omului, cum s-ar zice. Spune-i ce program zilnic ai tu, ca să îl spună și el sau ea ce program are. Respectați acel program.
Ce să faci ca să se „încheie” frumos relația ta la distanță
Am pus între ghilimele „încheie” pentru că e posibil să fie un nou început. De fapt, orice sfârșit e un nou început. Nu mă refer la sfârșitul relației, ci mai degrabă la începutul relației fizice.
Din păcate, sunt multe cazuri în care nu țin relațiile la distanță. Dar asta pentru că se încalcă principiile de mai sus. Nu e simplu să menții o relație la distanță, uneori cred că e mai greu decât una fizică, de apropiere. Asta pentru că trebuie să compensezi distanța aceea. Să umpli golul, iar opțiunile sunt limitate.
Dacă există perspective ca relația voastră să continue, atunci cel mai frumos mod de a o „încheia” este de a vă muta mai aproape unul de celălalt. Poate, pentru început, să îți iei o chirie în același cartier? Sau să vină persoana respectivă acolo unde stai tu? Nu faceți din prima pasul de a vă muta împreună, decât dacă sunteți foarte siguri. Altfel, mai bine mai lent, că-i mai drăguț. Și așa eliminați distanța, pentru că, dragilor, o relație la distanță nu poate dura ani de zile.
Dacă nu sunt perspective să continuați, și vă vedeți fiecare de viață, atunci cel mai frumos mod de a o „încheia” este prin a rămâne prieteni. A simți în continuare apropierea aceea, a vă scrie din când în când. În fond, 90% din prietenii noștri, în ziua de azi, chiar dacă locuiesc în același oraș, mențin o prietenie la distanță. Pentru că te vezi cu ei când apuci, dar altfel, legătura se menține online. La fel poate să ajungă și partenerul / partenera de relație la distanță, un prieten cu care mai vorbești din când în când.
Tu decizi 🙂