Poate fi liniște și pace în relația de cuplu între două personalități puternice?

Nu există o relație perfectă, însă oamenii care au relații romantice sănătoase, vor avea de asemenea comportamente mai sănătoase.

Există multe legături care se pot compromite în timp și mulți parteneri care pot avea obiceiuri nesănătoase și mecanisme de apărare problematice. 

Se poate întâmpla ca unul să submineze libertățile celuilalt. Cunosc multe relații de cuplu care au sfârșit din această cauză, să fie simpli colegi de apartament, fără a mai fi conectați emoțional și intim.

Dar, de cele mai multe ori, se întâmplă ca unul dintre cei doi să-și exercite puterea asupra celuilalt prin exploatarea nesiguranțelor lui sau din contră, prin exploatarea atitudinii arogante.

Eu și Vali suntem împreună de 15 ani și știm cât de important este să te temperezi și să lucrezi la înlocuirea comportamentelor nedorite. Te întrebi dacă ne-am ciondănit vreodată? Sigur că da, dar nu am luat în seamă toate certurile

Ca să ai parte de liniște în relația de cuplu, asigură-te că identitatea ta există în armonie, lângă a celuilalt, niciodată în luptă cu partenerul, căutând să vedeți care domină și la cine este puterea.

Quick tips aici — chiar dacă aveți personalități puternice, am câteva sugestii care sper să te îndrume către zona voastră de liniște, acolo unde de fapt se erodează relația. 

Crezi că toți bărbații sunt de pe Marte și toate femeile sunt de pe Venus?

Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus este încă una din acele cărți cu un titlu care a devenit o expresie cunoscută și utilizată de toată lumea. Am citit cartea în urmă cu 10 ani, într-o perioadă în care încercam să înțeleg de ce sunt praf în relațiile amoroase, și încă o recomand și azi. 

Este, de fapt, „un ghid practic pentru îmbunătățirea comunicării și pentru obținerea rezultatelor dorite în relație”.

Autorul spune că femeile îi tratează pe bărbați în felul în care ar vrea ele să fie tratate, iar bărbații le tratează pe femei în modul în care ar vrea ei să fie tratați. Mai spune că nu ne cunoaștem unii altora nevoile, iar din acest motiv nu reușim să satisfacem pe deplin dorințele partenerilor.

Sunt de acord cu el. Bărbații sunt preocupați de lucrurile care să-i ajute să-și dovedească puterea, iar femeile sunt preocupate de comunicare, empatie și iubire.

Dacă nu înțelegi că aveți moduri de gândire diferite, atunci în relația voastră pot apărea conflicte care să vă rănească sentimentele.

Înțelegerea aprofundată a diferențelor ajută la eliminarea multora dintre frustrările întâmpinate în relațiile cu sexul opus și în încercările de a-l înțelege.

Persoanele opuse se atrag, însă nu pentru mult timp

Extremele se atrag? Da, în fizică. În realitate, lucrurile sunt puțin mai diferite.
Vali nu a fost primul meu partener și știu din propria experiență că persoanele opuse se atrag pentru o scurtă perioadă.

La începutul fiecărei relații, diferențele dintre parteneri par să fie intrigante și interesante. Ieși din zona de confort, apare adrenalina aia mișto de risc, totul devine incert și în același timp incitant, and all that jazz.

Unde mai pui că personalitățile conflictuale aduc și mai multă pasiune cu ele? Asta pentru că, în general, bărbații sunt mândri susținători ai ideilor și totul se ,,încinge’’ atunci când încearcă să explice (sau mai degrabă să apere) modul lor de gândire.

Tipuri de lubrifiant pentru actul sexual. Ce fel de lubrifiant să alegi in functie de sex

În scurt timp, ai ocazia să înveți un număr infinit de lucruri noi. 

Din nefericire însă, există şi reversul medaliei, adică există riscul să te reduci la rolul de partener martor și pur și simplu să-ți anulezi propria identitate. Îți dai seama că o relație stabilă și de încredere nu poate fi construită pe hazard.

Trebuie să fii atentă la semnele care-ți spun că trăiești într-o relație toxică. Eu am căzut de prea multe ori în capcana aceasta. În adolescență, alegeam să rămân în captivitatea relației din frica de a fi singură. Temperamentul exploziv al partenerului mă consuma.

Faza e că e mai sănătos să fii singură decât să intri într-o relație în care nu te poți arăta descoperită și nu îți poți permite vulnerabilitatea.  

Mi-au trebuit câțiva ani de singurătate până să-l întâlnesc pe Vali și să pornesc din nou la drum. Nu ne-a trebuit mult timp până să ne dăm seama că avem același temperament coleric; suntem atât de asemănători încât ai zice că suntem făcuți din același aluat.

Dar nu ne e deloc greu căci știm ce e de făcut.

Două personalități puternice. Cum știi că ești alături de partenerul potrivit? 

Personalitatea este un factor determinant mult mai puternic al sentimentului de apartenență, decât opusurile sau obiectivele comune. 

E adevărat, un cuplu format din două caractere puternice s-ar putea să aibă parte de mai multe certuri, dar știi și tu, dragostea fără certuri e ca mâncarea fără sare.

Este foarte important ca partenerul să te înțeleagă profund, la nivel de emoţii, convingeri, principii de viaţă sau modele. El, ca și tine, ar trebui să știe ce vrea de la o relație lungă

De ce sa nu moara romantismul in relatie

De asemenea, trebuie să fie un bun comunicator. Sunteți amândoi la fel, deci încăpățânați.
Tendința de învinovățire a celuilalt pentru că nu se supune dorințelor celui ce se consideră îndreptățit se temperează numai atunci când se practică comunicarea, reciprocitatea şi recunoștința.

Oricum, compromisul e cheia. Dacă el iubește să navigheze, dar tu nu poți înota, va face în așa fel încât atunci când mergeți la plajă, tu să te poți bucura de o carte bună în timp ce el stă la soare și mai face câțiva metri de înot. 

El nu-ți cere ca tu să înveți să navighezi ca să-l faci fericit, și tu nu insiști ca el să stea numai pe plajă cu tine atunci când prefera mai degrabă să navigheze.

Nu știu dacă am pătruns până la capăt în mintea unui bărbat, aici Vali poate să ne confirme.

Liniștea în relația de cuplu – cea mai importantă 

Liniștea în cuplu este foarte subestimată și nu poate face față concurenței iluzorii a fericirii. Aș zice că e un concept greu de definit. Nu-ți trebuie bani să o întreții, dar dacă o ai, cu siguranță te va educa în privința adevăratei valori.

Am zis și o repet, comunicarea este mama tuturor soluțiilor de care avem nevoie pentru o viață de cuplu fericită și tihnită. Înțeleg că aveți aceeași personalitate, dar trebuie să încercați să fiți pe aceeași lungime de undă căci în fond, bărbatul de lângă tine este oglinda ta.

Idei pentru o aniversare de neuitat. Cum sa celebrezi casnicia in cuplu

Sigur, pe măsură ce petrec mai mult timp împreună în cuplu, partenerii vorbesc mai puțin între ei și se bazează mai mult pe comunicarea nonverbală. Ceea ce nu e rău deloc. Dar, pentru ca treaba asta să funcționeze, fiecare partener trebuie să recepteze cu acuratețe ce anume transmite celălalt. Comunicarea nonverbală se bazează și pe menținerea stabilității.

Ce ar trebui, așadar, să faci pentru a avea parte de liniște în relație?

În final, sfatul bunicii e cel mai important: niciodată, dar niciodată să nu vă băgați în pat certați.

Sper să te ajute aceste sfaturi.
Spor, draga mea!

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *