Ovarul polichistic: durere la contact sexual și infertilitate

Despre sănătatea de la brâu în jos se vorbește puțin, însă nici o femeie nu poate să nege frisonul sau fiorul resimţit în faţa unui diagnostic precum ovarul polichistic sau, mai rău, sindromul ovarelor polichistice. 

Deși toată lumea știe de existența afecțiunilor genitale feminine, nimeni nu vorbește cu glas tare despre acestea, de parcă ocolirea subiectului te scapă – pentru a câta oară? – de ele.

Nu numai că azi pun punctul pe i, dar – iertare pentru verbul ăsta care urmează – mă şi enervez puțin. Am reușit cu greu să-i dau naștere fiului meu, tocmai din cauza faptului că mă confruntăm cu probleme de infertilitate din cauza ovarelor polichistice. Sună ciudat, dar cumva mă bucur că mă durea de fiecare dată când făceam sex, altfel nu mă căutam să văd ce probleme am la aparatul reproductiv…

Dacă ai dificultăți în a obține o sarcină, ai crescut în greutate, nu prea ai menstruații, îți crește păr negru în zone în care apare doar la bărbați, faci sex și te doare, e posibil să te confrunți și tu cu sindrom de ovare polichistice. 

Rămâi alături de mine ca să îți spun tot ce știu despre ovarul polichistic.

Durerile ovare, afecțiunile genitale feminine

Să începem cu începutul. Pentru a înțelege ce sunt durerile ovare, trebuie să vedem care e treaba cu ovarele.

Ovarele sunt foarte importante, fără ele nu ar funcționa sistemul reproducător feminin. Au un rol dublu, ele fiind responsabile atât cu producerea hormonilor, cum e estrogenul, cel care face să ai menstruație lunar, precum și cu producerea ovulelor.

Durerile ovariene sunt senzații de disconfort care se manifestă în zona abdomenului inferior, sub buric, și pot apărea în perioada ovulației, când foliculul ovarian se rupe și ovulul este eliminat. Pe scurt, durerile apar la ciclu. 

Din nefericire, durerile ovariene pot ascunde o mulțime de probleme, de la chisturi, la ovare polichistice, infertilitate, infecții urinare sau tumori. 

Ce sunt ovarele polichistice?

Ovarele polichistice sunt cele care au o structură modifică, iar la suprafața lor se pot evidenția chisturi de dimensiuni diferite. Simptomele specifice se manifestă începând cu ultima perioadă a adolescenței.

La femeile care suferă de această afecțiune, fie foliculul nu eliberează ovulul și are loc anovulația, fie ovulul este eliberat, dar nu este dezvoltat în mod corespunzător, deci femeia- așa cum a fost în cazul meu- întâmpină probleme în a rămâne însărcinată. 

Semnalele existenței ovarelor polichistice există, după cum spuneam, încă din adolescență. Eu nu am ținut cont de ele, credeam că am parte de modificări hormonole întârziate, că nu mă dezvolt în același ritm ca prietenele mele.

Sindromul ovarelor polichistice

În cadrul sindromului de ovare polichistice, dupa cum îi spune și denumirea, chisturile de pe ovare nu doar că au dimensiuni diferite, dar apar și într-un număr variabil.

Pot exista, rareori, excepții: un ovar polichistic fără prezența sindromului de ovare polichistice, precum și prezența sindromului în absența chisturilor.

Atenție, e posibil să ai sindrom de ovare polichistice dacă prezinți:

  • mai puțin de 8 menstruații de-a lungul unui an;
  • creștere considerabilă în greutate;
  • păr gros, negru în zone în care apare în mod firesc la bărbați (obraz, pomeți, piept sau abdomen);
  • căderea părului ;
  • acnee și piele grasă;
  • dificultate în a obține o sarcină.

Femeile cu ovare polichiste au dureri în timpul actului sexual: mit sau adevăr?

E parțial adevărat. Durerea în timpul actului sexual, căreia i se mai zice și dispareunie, poate fi experimentată de unele femei cu ovare polichistice. Cu toate acestea, este important să menționez că nu toate femeile cu ovar polichistic au acest simptom. 

Faza e că durerea în timpul acțiunii de sub așternut poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv dezechilibre hormonale, inflamație ovariană, sensibilitate crescută sau prezența endometriozei – care e, de cele mai multe ori, asociată cu sindromul ovarului polichistic.

Pe Facebook sau HI5, rețelele pe care le foloseam acum 12 ani când încercam să obțin o sarcină, și care vorbesc și azi succint limba globală, mi-le făceam prietene pe multe dintre fetele care se confruntau cu infertilitatea, ca să le mai întreb de sănătate și să le spun că, undeva în România, cineva are problema pe care o au și ele.

Atunci am descoperit că durerea în timpul contactului sexual poate fi un simptom prin care trec unele femei cu ovar polichistic, dar că treaba asta nu este universală și variază de la caz la caz.

Oricum, nu e normal să te doară jos. Deci, dacă experimentezi durere în timpul actului sexual, este important să consulți un medic pentru a primi un diagnostic și un plan de tratament adecvat. Asigură-te că nu ai, doamne feri, și alte probleme în afara ovarelor polichistice.

Care este tratamentul ovarelor polichistice?

Fiindcă tipul tratamentului diferă la fiecare femeie în parte, nu poate exista un leac universal valabil pentru sindromul ovarelor polichistice. Nu merge cu ,,au, mă doare aici’’ și cu ,,ia asta și o să te faci bine!’’.

În principiu, medicul de familie poate prescrie una sau mai multe variante din următoarele:

  • anticoncepționale; 
  • tratament medicamentos pentru fertilitate (folosite în cazul dorinței de a concepe);
  • tratament natural pentru fertilitate;
  • tratament pentru înlăturarea părului în exces din zonele specific masculine;
  • tratament împotriva căderii părului.

Unii medici, cum a fost cel al meu, mi-a spus că trebuie să-mi schimb stilul alimentar și să fac mai mult sport. Așa că, pe lângă faptul că am început- eu și Vali-  să luăm pastile naturale pentru fertilitate care, apropo, m-au ajutat să-mi țin libidoul la maxim, am început să mă duc la sală. De atunci, sunt instructoare de yoga și nutriționist certificat.

Înlocuiește mersul la sala de sport cu sex. Din când în când.

Știu că e greu să vorbești despre frica de impotență. Dar dacă ceri ajutorul soțului, a prietenilor, și mai ales a medicului, vei descoperi că problemele cu care te confrunți au o rezolvare! 

Fără nicio licență în psihologie, intuim, majoritatea dintre noi, cât de important este să facem demersuri pentru a obține plăcere sexuală.

După ce am început să-mi schimb stilul de viață și după ce am început să fac sport, durerile în timpul sexului au început să dispară. Așa că am combinat mersul la yoga cu activitatea de sub așternut. E lesne de înțeles că apetitul meu sexual a ajuns la cote nemaiîntâlnite.

Sper să îți placă recomandările de la mine, mie mi-au fost de mare folos.

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *