Mă ceartă din orice prostie. Când să plec de lângă el

Bărbatul tău e certăreț? Îi place să-ți facă observații și se crede Buricul Pământului când face asta? Atunci trebuie să-ți pui câteva semne de întrebare: dacă e cu adevărat pentru tine sau dacă nu meriți ceva mai bun. Mă ceartă din orice prostie – asta e consecința altor probleme pe care nu ți le spune în mod direct.

Da, draga mea. Sunt și unii bărbați așa, și culmea, ei zic că nouă ne place să ne certăm și să îi cicălim. Însă, dacă ți-ai studiat cu atenție comportamentul și vezi că nu l-ai neglijat pe iubit, că ai fost atentă mereu la nevoia lui de afecțiune, e semn că problema e la el.

Noi, femeile, avem multe complexe: de la felul în care arătăm, cum ne aranjăm părul, cât de mici sau mari ne sunt sânii, până la felul în care ne comportăm în societate, față de el, față de prietenii lui, față de familia lui. Toate astea sunt griji, pe lângă cele legate de casă, de copil, de mâncare, de cumpărături… Dacă, deși faci toate astea, practic ții pe umeri o gospodărie, iar el se poartă ca un copil și se ia de tine, atunci ce să-i mai ceri?

Mă ceartă din orice. Ce să fac

Dacă se apucă și te ceartă așa, fără motiv, trebuie să îl lași să se calmeze. Nu ridica tonul, fii blândă și calmă cu el, căci doar așa îl dezarmezi. Fii afectuoasă, chiar dacă el e mai agresiv. Dacă recurge la violențe, atunci clar trebuie să pleci de acolo, căci ești într-o relație toxică. Dar dacă e doar un bărbat frustrat, trebuie să înțeleagă că dragostea cu sila nu se poate.

Așa că, repet, când e el mai calm și chiar binedispus, convoacă-l la o discuție. Ascultă-l cu atenție și vezi ce probleme are cu tine, de fapt. Atenție: nu accepta răspunsuri vagi, de tipul „nu e nimic în neregulă”.

Am mai zis-o și în alte articole: bărbaților le e frică de reacția emoțională a partenerei, le e frică atunci când ea îi ceartă. Se tem de reproșuri, de țipete, de orice feedback care i-ar putea scoate din zona de confort în care au intrat. Mulți iau relația de bună, și cred că e pentru totdeauna. Că au bifat partea cu căsnicia sau relația sigură și de lungă durată, și ajung uneori chiar la relații extraconjugale. Se distanțează și, modul lor de a-ți spune că nu te mai iubesc e să-ți reproșeze orice prostie. Să se certe din orice nimic, când de fapt, și-au găsit pe altcineva sau nu le mai place cum arăți.

Așa „comunică” un bărbat, am scris despre asta în semne că vrea să se despartă de tine. Rare sunt șansele în care să-ți spună direct motivul, pentru că i-e teamă de reacția ta, să nu te facă să plângă, să nu te facă să suferi, să nu ai complexe din cauza lui. Și atunci, indirect, te toacă la nervi, încearcă să te joace pe degete ca să ajungi singură la concluzia că nu e omul potrivit și să închei relația.

E momentul să plec de lângă el?

Dacă ați avut deja o conversație serioasă (sau mai multe) și nu ți-a demonstrat nimic, că se schimbă și nu te mai ceartă, e semn că trebuie să pleci. Dacă a promis ceva și a încălcat promisiunea, înseamnă că te-a mințit. Iar de la minciună se poate ajunge, mai rău, la înșelat. Și nu vrei să îți pierzi vremea într-o relație din care doar unul beneficiază (și nu ești tu).

Așa că pleacă de lângă el, dacă vezi că are intenții de despărțire dar nu are curaj să-ți spună. Dacă nu poți să-l faci să se îndrăgostească iremediabil de tine, atunci ce rost are să-ți irosești viața? Mai bine singură decât într-o relație toxică!

Însă, există și versiunea în care se schimbă și se ține de promisiuni. Atunci el realizează ce a greșit, ce nu a făcut bine și încearcă să se schimbe. Acordă-i timp, chiar dacă vezi mici progrese. Și cel mai mic progres e o dovadă că a ascultat ce ați discutat, că a înțeles. Și e o dovadă de iubire din partea lui.

Important e să îi arăți când ești nefericită, să nu-l înveți să te certe des și din orice prostie. Cum ți-l educi, așa îl ai. Și trebuie să cunoască limitele decenței într-o relație. Dacă le cunoaște și ține cont de ele, e semn că relația mai merită o șansă și, cine știe, puteți fi fericiți până la adânci bătrâneți. Dar dacă nu își dă seama de limite, atunci e semn că e momentul să iei în calcul o despărțire.

Până data viitoare, ne putem auzi și pe pagina de Facebook Sub Așternut.

Ela

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *