Viața sexuală este un subiect despre care știm toți că influențează mult dinamica în cuplu. Și între bărbații e des vorba asta „Happy wife, happy life”. Pentru cei care se confruntă cu impotența temporară, lucrurile se mai schimbă.
Nu te gândi că noi, femeile, ne luăm bărbații de gât dacă nu ne satisfac. Nici nu ne supărăm, deși mulți ar crede asta. Și nici nu o să fim ipocrite să spunem că nu ne place sexul de calitate, însă nu facem caz dacă nu avem parte mereu. Eu, de exemplu, l-am susținut pe Vali și am făcut întotdeauna cumva să înțeleg ce simte și să încerc să îl ajut cu tratamente pentru ejaculare prematură.
Nu a fost ușor nici pentru el să treacă prin asta și să încerce să se deschidă în fața mea, nici mie să îmi dau seama ce înseamnă și cum să îl ajut. Dar cumva, i-am dat de capăt.

Mie nu îmi place să zic sau să aud despre bărbați că sunt impotenți, dacă se confruntă cu vreo problemă. Și nu pentru că Vali al meu e și el în situația cu pricina, dar mi se pare că termenul de „impotent” a prins o greutate inutilă.
Ce-i drept, soțul meu nu se confruntă cu probleme temporare. La el, ejacularea prematură a apărut din tinerețe și s-a menținut. Într-o oarecare măsură, s-a acutizat în momentul în care a trebuit să ne mutăm la casă. Stresul, gândurile și nopțile nedormite și-au spus cuvântul.
Ce înseamnă impotența temporară
Cred că orice bărbat care se confruntă cu probleme de potență își face multe griji. Fie că e vorba de impotență temporară sau nu. Dar ce e, până la urmă, impotența temporară?
Funcțiile sexuale sunt destul de ușor de tulburat. Asta am văzut eu de-a lungul timpului. Dacă bărbatului i-a plecat gândul sau îl deranjează ceva, se prea poate să dispară erecția. Așadar, impotența temporară poate fi cauzată de:
- O decepție foarte mare. Fie din dragoste sau în legătură cu aspecte personale, decepțiile scad foarte mult secreția de hormoni sexuali și nivelul de oxitocină, responsabil cu plăcerea.
- Divorțul sau despărțirea. Separarea în cuplu este grea, iar perioada de acomodare cu singurătatea poate afecta mult viața sexuală. Îți e dor de ea, suferi, o vrei înapoi, vrei să fie bine. Toate sunt gânduri care alimentează scăderea libidoului.
- Moartea cuiva drag. Nu e vorba numai de partener, ci de orice persoană apropiată ție. Momentele de acest gen afectează un om complet.
- Recuperarea după o intervenție chirurgicală. Vali a fost operat acum câțiva ani și s-a panicat puțin că nu reușea să aibă erecție. Credea că l-au stricat ăștia la spital. L-am asigurat eu că e doar o perioadă și o să treacă. E normal să nu simtă corpul că merge o partidă dacă în urmă cu câteva zile era pe masa de operație.
- Trauma. Indiferent de natura sau originea traumei, ea afectează foarte mult viața, inclusiv cea sexuală. Stresul post-traumatic trebuie tratat corespunzător, altfel poate provoca sechele care interferează cu viața cotidiană.
- Stres sau anxietate sexuală ușoară. Am auzit și eu cum că de multe ori, bărbații mai dau rateuri pentru că sunt emoționați tare de tot când fac sex cu o femeie pe care o consideră frumoasă. De ce? Pentru că se gândesc exact la faptul că poate ieși ceva prost și vor da chix. Și ce să vezi? Chiar așa e. Și pentru asta, își fac tot felul de probleme, iar o perioadă cam stau pe tușă că nu au încredere în ei.
Impotență temporară, dar cât timp?
Mi-a spus mie o profesoară în facultate că pe lumea asta, singurul răspuns valabil pentru orice este „depinde”. Așadar, cât durează impotența temporară? Depinde.
Depinde de motivul pentru care a apărut, depinde de organismul bărbatului, dar și de cât de mult se luptă cu gândurile pe care le are. Mama lor de gânduri. Vali al meu era praf cu stresul. Îl stresa și timpul pe care îl petrecea dimineața la cafea. Nu se putea bucura de nimic. Era tensionat non-stop.

De exemplu, când s-a operat, a durat cam 3 săptămâni recuperarea completă, cu tot cu scosul ațelor. Ei bine, încă vreo săptămână după, soțul meu nu a putut să iasă din starea aia de anxietate. Abia într-o seară când m-am jucat eu un pic cu el parcă își revenise. Și după ce am făcut sex și-a recăpătat încrederea în el.
Dacă vine vorba de stări mai acute de tristețe, aici e mai delicată situația. Ai nevoie de un terapeut care să te ghideze și să te aducă într-o stare mai optimistă. Cum spuneam, depinde foarte mult de felul în care tu încerci să rezolvi problema. Despre asta ți-am mai povestit în articolul cu probleme psihologice legate de potența masculină.
Perioada de impotență temporară poate dura de la câteva zile la câteva luni. Deja, ce e mai mult de 5 luni necesită un control amănunțit la medicul urolog sau la medicul androlog. Vali recomandă să îți faci analize de infertilitate și analize de potență ca să știi ce-i cu tine.
Metode prin care poți scăpa de impotența temporară
Fiecare problemă se rezolvă prin eliminarea sursei. Așadar, pentru impotența temporară, trebuie să vezi care e sursa ei. La Vali era perioada de recuperare care a trecut de la sine. Am și avut grijă să îi arăt că nu e nimic în neregulă cu el și este normal să fie așa.
După cum spuneam, pentru situațiile mai delicate este indicat să consulți un psiholog și să vorbești deschis despre ceea ce simți. Exercițiile pe care le faci cu terapeutul chiar sunt de ajutor, indiferent de problema pe care o ai. Iar dacă mergi și la medic, poți să încerci să iei și pastile pentru potență ca un ajutor.
Nu e neapărat să le iei constant. Poți lua ceva o dată, pentru boost. Asta ca să capeți încredere în tine. Vali merge pe uPotent că are rezultate bune mereu. Nu dezvoltat rezistență la el și chiar reușește să controleze destul de bine ejacularea.
Am mai încercat și altele despre care am scris pe blog: păreri Maraton Forte, păreri Tianli și păreri Natural Potent. Și pe câteva le-am trecut în clasamentul cu cele mai bune pastile potență pe care l-am făcut împreună cu soțul meu, Vali.