„Ce mai faci?” l-am întrebat pe Răzvan weekendul trecut când am ieșit în oraș.
Așa stă treaba cu prietenii apropiați. Vrem să știm cum sunt, ce fac, să râdem un pic, să ne amintim.
„Măi, Vali, nu prea bine. Mă tot cert cu nevastă-mea în ultima vreme. N-am chef de sex și, deși am 40 de ani, mă simt mai bătrân ca niciodată. Ea zice că libidioul meu e praf.”
Răzvan e unul din prietenii mei cei mai buni și discuțiile de felul ăsta sunt firești, dar el, cel puțin, n-a mai făcut exercițiul ăsta de a discuta liber demult și deși pare că îl macină, ideea de a discuta despre impotență îl deranjează.
Subiectul îl deranjează pentru că tatăl lui suferă de osteoporoză acută din cauza unui hipogonadism netratat. Răzvan știe prea bine că hipogonadismul poate fi ereditar sau dobândit…
Hai să-ți povestesc ce am aflat despre cauzele hipogonadismului și remediile acestei afecțiuni. Poate îți va fi de folos.
Ce este hipogonadismul și de ce apare ?
Hipogonadismul este o tulburare în care corpul bărbatului nu produce suficient testosteron sau /și spermă.
Adică, această afecțiune apare atunci când organismul are un dezechilibru în ceea ce privește producția de hormoni importanți.

Bărbații se pot naște cu hipogonadism, la fel cum boala poate să apară de-a lungul vieții.
Sunt două tipuri de hipogonadism. Primar, care e strict din cauza problemelor testiculare, și cel secundar, care se produce atunci când o anumită boală interferează cu principalele glande care eliberează hormoni pentru stimularea testiculelor să producă testosteron.
Remedii există și pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei și la îmbunătățirea producției hormonilor din organismul masculin.
Este extrem de important să nu neglijezi această afecțiune. Ignorarea hipogonadismului poate duce la infertilitate, iar cu impotența și infertilitatea la bărbați nu te joci.
Cât de grave sunt complicațiile hipogonadismului netratat?
Complicațiile hipogonadismului sunt:
- libidoul redus;
- oboseala;
- infertilitatea;
- disfuncția erectilă;
- osteoporoza;
Cauzele producției insuficiente de testosteron sau/și de spermă
Oricare dintre aceste tipuri de hipogonadism poate fi cauzat de o trăsătură moștenită sau de un eveniment care s-a produs mai târziu în viața bărbatului, cum ar fi un traumatism sau o infecție.
Uneori hipogonadismul primar și secundar apar în același timp.
Cauzele frecvente ale hipogonadismului primar sunt: sindromul Klinefelter, testicule care nu au coborât in „săculeț” și au rămas la nivel abdominal, infecțiile la testicule, radioterapia, chimioterapia.
Cauzele frecvente ale hipogonadismului secundar sunt: sindromul Kallmann, boli inflamatorii grave, SIDA, anumite medicamente, droguri, opioide, alcool, obezitate, vârsta.

După vârsta de 40 de ani organismul tău va reduce, treptat, secreția de testosteron. Însă asta nu înseamnă în mod automat deprecierea vieții sexuale.
Modalități de prevenire a hipogonadismului
Renunță la alcool
Când m-am văzut cu prietenul meu Răzvan, i-am zis că mă bucur că reușim să ne vedem din când în când și îi sunt recunoscător, însă… și apoi m-am oprit la linie, ca un om care greșește la săritura în lungime, dar apoi se hotărăște să sară oricum: ,,bei mult prea mult, Răz’’!
Alcoolul slăbește foarte mult percepția stimulilor externi necesari pentru activarea mecanismului de erecție.
Eu te sfătuiesc, așa cum am făcut-o și cu prietenul meu, să bei un pahar de vin roșu înainte de sex. Te relaxează și te ajută să obții erecții tari. Dar nu exagera.
Încearcă pastile naturale pentru potență
Cum am mai spus, pe măsură ce îmbătrânești, libidoul scade.
E un lucru normal și se întâmplă tuturor oamenilor. I se întâmplă deja amicului meu, care are peste 40 de ani, mi s-a mai întâmplat și mie.

Poți oricând încerca pastile naturale pentru potența la bărbați. În blogul meu ți-am mai scris despre ele.
Îți las aici o listă pe care să o consulți și poate te ajută înainte să cumperi un anumit produs:
- păreri Pops,
- păreri uPotent,
- păreri Maraton Forte,
- păreri Tianli,
- păreri Proxel Potent,
- păreri EjaControl,
- păreri Natural Potent.
După ce i-am sugerat lui Răzvan să-și îmbunătățească stilul de viață, i-am zis să meargă la medic și să facă o testare a nivelului de testosteron din sânge și neapărat să-i zică doctorului despre prezența tulburării în viața tatălui său.
Hipogonadismul. Tratament și remedii dacă ești diagnosticat
Diagnosticul și tratamentul precoce la bărbați oferă o mai bună protecție împotriva osteoporozei și altor afecțiuni asociate acestei tulburări.
Tratamentul hipogonadismului este țintit pe furnizarea unei substituții adecvate. E vorba de injecțiile cu un hormon care eliberează gonadotropina pentru creșterea producției de spermă.
Dacă pacienții cu hipogonadism primar nu vor deveni fertili sub terapie endocrinologică, pacienții cu hipogonadism secundar devin adesea fertili prin tratament cu gonadotropine.
Ține minte că aportul de suplimente alimentare precum și un stil de viață sănătos pot contribui la ameliorarea simptomelor.