Gelozia: când e bună și când strică relații

Din gelozie, am fost la un pas de divorț cu Ela. Era prin 2014, și pe atunci ne certam super des. Trecuseră 4 ani de la nunta noastră și nu-mi venea să cred că, la 36 de ani, urma să fiu din nou burlac. Iată cum gelozia poate strica relații uneori, dar uneori poate fi benefică.

Gelozia: când e bună

Pe scurt, când încheagă relații, când apare ca o emoție menită să prevină o pierdere. I-aș spune că e „profilactică”, uneori, dar Ela ar râde de mine că folosesc acest termen. Gelozia apare în urma unei îndoieli, când simți că s-ar întâmpla ceva. Apare în lipsa unei dezinformări, chiar a unei interpretări greșite. 

Poate o sună un coleg de muncă sau îi dă mesaj după o anumită oră și, din gestul ei, înțelegi că nu ar fi trebuit să afli. Sau poate că îți zice un prieten că a văzut-o luând masa în oraș cu alt gagiu, deși tu credeai că mănâncă la birou. Sau poate găsești un mesaj în telefonul ei, promițător, însă ce-ți bagi nasul acolo în primul rând?

Eu am fost groaznic de gelos când era să mă despart de Ela și pur și simplu îi intram în telefon, pe e-mail, chiar și pe contul de Facebook. I-am aflat parolele după ce i-am deschis laptopul și urmăream mereu să nu fie ceva compromițător. Niciodată nu găseam, dar eram sigur că se întâmplă ceva și că își șterge mesajele. Doar-doar eram pornit să o prind cu ceva, poate nu apuca să șteargă fiecare urmă.

Lecția pe care am învățat-o e că gelozia e bună în relații, atât timp cât rămâne doar o dovadă a iubirii. E bună cât e drăguță, cât nu durează mult, cât nu îi permiți să te macine pe interior. Cât încă e puiuț, vorbește cu partenerul despre asta, încă de la primele bănuieli. Nu proceda ca mine – eu nu am vorbit, am așteptat să o surprind eu cu ceva. Și doar am devenit bănuitor, ursuz, supărat pe ea și distant. Tot ce am reușit să fac a fost să adâncesc sentimentul că mă înșală, fără dovezi, și să o îndepărtez. Nu proceda ca mine!

Gelozia e bună în relații când vine în doze mici. Spre exemplu, atunci când mergeți pe stradă ținându-vă de mână, iar unul din voi se uită după altcineva, celălalt să-i atragă atenția sub formă de glumă. Atunci e bună gelozia, când te trezește la realitate și îți aduce aminte cât de mult iubești persoana aia și că trebuie să faci ce-ți stă în putință să o păstrezi.

Gelozia e bună când te face să conștientizezi că nu ți se cuvine tot ce ai. Asta e o vorbă mare, ia aminte la mine. Dacă ești într-o relație minunată, depinde de tine cât durează fericirea, căci ea trebuie întreținută, hrănită mereu, udată ca o plantă. 

Gelozia: când strică relații

Cum am zis mai sus, gelozia strică relații și nu e bună când o lași să dospească. Atunci când o lași să te macine și pur și simplu nu discuți cu partenerul tău, încă de la primele semne.

Cât e pitică, e inofensivă, dar când se amplifică, poate deveni dușmanul numărul #1 al relației voastre. Eu i-am permis geloziei să crească, să îmi usuce sufletul, gâtul, inima și să mă facă să tresalt de frică la fiecare mesaj pe care îl primea Ela pe telefon. În loc să vorbesc cu ea, m-am adâncit în suferință. Era cât pe-aci să mă înec, atunci când Ela mi-a dat o mână de ajutor.

M-am certat cu ea așa de tare încât am decis să dormim separat câteva nopți, în camere diferite. Eu nu am putut să dorm, m-am uitat pe tavan gândindu-mă cum pot repara asta, însă eram convins că era prea târziu. Apoi, pentru că durerea era prea mare de a locui în același apartament, am decis să mă mut. Iar atunci, când m-a văzut că împachetam și am întrebat-o, când voiam să iau un tablou cu o poză cu noi, dacă vrea ea să-l păstreze sau să-l iau eu, a venit la mine plângând și m-a luat în brațe. Era prea mare dragostea dintre noi să o rupem așa, ca niște copii. 

Am fost un prost, un fraier și jumătate și am scris despre asta și-n articolul cu lecții pe care le-am învățat după ce m-am despărțit de ea. Însă, de data asta am fost doar la un pas de divorț, în schimb cu ceva ani în urmă, când eram niște copii, am fost chiar despărțiți timp de o lună. Aia se întâmpla în 2008, altă perioadă nebună când era cât pe-aci să ne înșelăm unul pe celălalt, dar despre care voi vorbi într-un alt articol.

Gelozia, bat-o vina!

Răbdare, înțelegere, discuții ușoare dar fără ceartă, explicații și comunicare deschisă. Astea rezolvă gelozia. Îmbrățișările, faptul că îi arăți persoanei care te face gelos că o iubești, faptul că îi arăți că ești gelos și că ai nevoie de ea, asta e o dovadă de iubire care vindecă gelozia. Ea e bună în doze mici, dar în doze mari, bat-o vina, poate duce la despărțire sau divorț.

N-o lăsa să devină obsesivă, nici delirantă, și nu-ți sufoca partenerul prin faptul că nu-l mai lași singur și îi intri în telefon. Vorbiți deschis și (re)capătă-ți încrederea, căci altfel, ce ar rămâne din  noi?

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *