Pentru momentele în care nu reziști suficient de mult atunci când faci sex există mai multe denumiri. Dar, de cele mai multe ori vei întâlni disfuncția erectilă sub numele de ejaculare precoce ori ejaculare prematură. Însă, poți da și peste un termen care se poate confunda cu ușurință la prima vedere: ejacularea retrogradă.
Ei bine, am zis că ar fi un bun moment pentru a clarifica cele două afecțiuni legate de potența masculină.
Așa că, în articolul de astăzi o să-ți spun cu ce se diferă ejacularea precoce de cea retrogradă, care sunt simptomele ejaculării retrograde, cum îți poate afecta viața și cam ce tratamente poți lua pentru a o trata.
Să ne apucăm de treabă!
Ce este ejacularea retrogradă
După cum poate intuiești deja, este o problemă legată cu procesul ejaculării masculine.
Bănuiesc că știi cum se formează orgasmul și cum funcționează ejacularea. Ei bine, în cazul acestei probleme, cantitatea de material seminal eliminat va fi afectată.
Pe scurt, ejacularea retrogradă înseamnă că o parte din spermă este eliminată în vezică și nu în exterior.
Cum îți afectează ție viața? O dată că, poate, nu vei ejacula atât de mult și de puternic precum ți-ai dori. Virilitatea masculină și performanța ta pot fi influențate, în subconștient, de acest fapt. Și până să-ți dai seama ce te-a lovit, suferi de anxietate sexuală sau de probleme psihologice legate de potența la bărbați.
Apoi, dacă o cantitate mare de spermă ajunge în vezică, s-ar putea ca ejacularea retrogradă să provoace infertilitate.
Desigur, materialul seminal nu are ce căuta în vezică. Așadar, pot fi cazuri (izolate) când acest lucru poate provoca infecții ale tracului urinar.
De ce nu se confundă cu ejacularea precoce
Are ejacularea retrogradă vreo legătură cu ejacularea precoce?
Să știi că nu. Nu se pot asocia cele două probleme. Nu poți spune că dacă ai ejaculare prematură s-ar putea să fie cazul să-ți faci griji și de cea retrogradă. Și același lucru se aplică și invers.
Ejacularea precoce înseamnă că nu reziști suficient de mult cât să reușești să ai o viață sexuală normală. După doar câteva secunde ejaculezi și nu poți penetra partenera.
Ejacularea retrogradă nu afectează rezistența ta. Ai o viață sexuală normală, doar că ejaculezi în cantități mai mici. Apropo de asta, sunt cazuri în care toată cantitatea de spermă se varsă în vezică și atunci vei avea un orgasm uscat – nu vei elimina spermă la exterior.
Simptomele ejaculării retrograde
Simptomele ejaculării retrograde sunt specifice. Din păcate, nu îți poți da seama ușor dacă suferi de această afecțiune.
Tocmai de aceea, în cele mai multe cazuri bărbații o depistează atunci când fac teste de fertilitate.
Simptomele uzuale se referă la cantitatea de spermă eliminată. Dacă consideri că îți vine în cantități mici, un control la medicul urolog este indicat. La fel, mergi la doctor dacă ai orgasme uscate, ori dacă ai infecții urinare dese.
Cauzele ejaculării retrograde
Ejacularea retrogradă apare atunci când mușchiul care închide vezica nu funcționează normal. Adică, permite pătrunderea de material seminal atunci când acest lucru nu ar trebui să se întâmple.
Cauzele apariției ejaculării retrograde pot fi diverse. Lovituri în zona pelviană, operații ale tracului urinar sau chiar unele tratamente medicamentoase pot provoca afecțiunea.
Din nou, controlul de specialitate este singurul care îți poate spune exact dacă ai sau nu această problemă și care ar fi cauzele exacte.
Tratamentele ejaculării retrograde
În funcție de cauze și de istoricul medical, ejacularea retrogradă se poate trata în mai multe moduri.
Poți urma un tratament prescris de medicul urolog sau poți ajunge chiar și la chirurg.
Nu uita, diagnosticul exact se pune de către medicul specialist. Informațiile și părerile pe care le găsești în diverse surse online pot fi utile, însă, spre liniștea ta, eu îți recomand o programare la doctor.
Încă o chestie: dacă ejacularea precoce poate fi tratată și cu cele mai bune pastile pentru potență, ejacularea retrogradă nu poate fi combătută cu suplimentele naturale din plante afrodiziace.