Despre vaginism, disfuncția sexuală care strică plăcerea

Se face că în urmă cu 25 de ani, deci cu mult timp înainte să-l cunosc pe Vali, nu puteam să găsesc plăcere în timpul actului sexual. De câte ori un penis îmi penetra vaginul, mă simțeam invadată de un obiect străin.

Am încercat, alături de iubitul meu de atunci, diferite poziții de sex prin penetrare, doar că libidoul meu voia ceva și vaginul meu nu se conforma. 

Treaba asta se întâmpla la începutul vieții mele sexuale, înainte să existe seriale precum Sex Education care să-ți spună pe șleau că s-ar putea să ai vaginism și că ăsta e un motiv pentru care sexul poate să fie dureros sau imposibil.

Gata, hai să-ți spun care-i treaba cu vaginismul, din ce cauză apare și de ce ar trebui să tratezi cu seriozitate această disfuncție sexuală care-ți strică plăcerea– courtesy of Ela, coach cu experiență și soție.

Ce este vaginismul?

Vaginismul, disfuncția sexuală care se caracterizează prin contracția involuntară a mușchilor vaginali, afectează sute de femei. Afecțiunea se manifestă involuntar, fără ca ele să o poată controla. 

care sunt simptomele vaginismului

Senzația de spasm, disconfort și durere apare în cazurile următoare:

  • în timpul penetrării sexuale;
  • în timpul introducerii tampoanelor sau cupei menstruale;
  • în timp ce vaginul este atins.

Cu alte cuvinte, vaginismul reprezintă dificultatea recurentă de penetrare vaginală de orice fel: deget, tampon, penis, în contextul actului sexual consimţit, nu în condiţii de abuz.

Practic, mușchii vaginali au niște spasme care fac sexul prin penetrare să fie dureros sau imposibil.

Afecțiunea mai este cunoscută și sub denumirile de mialgie pelvină, durere genito-pelvină sau tulburare de penetrare.

Mi-au trebuit câteva luni ca să înțeleg că problema cu care mă confrunt poate fi definită printr-un spectru larg și că e foarte important să îți dai seama unde te încadrezi.

Tipuri de vaginism

Există 2 tipuri de vaginism și, din păcate, ambele pot afecta femeile în orice etapă a vieții și la orice vârstă.

Înainte să vorbim despre tipurile de vaginism, trebuie să-ți spun că disfuncția sexuală, de cele mai multe ori, strică plăcerea și afectează relația de cuplu. De aceea, mai ales dacă te afli în situația de a-ți începe viața sexuală, e important să-l faci pe el să înțeleagă că nu îți contracți mușchii voluntar.

Indiferent de câte ori ați asculta „I wanna lay like this forever. Until the sky falls down on me”, lucrurile nu merg pe repede înainte.

Vaginismul primar

Se întâmplă în cazul femeilor care nu au mai avut penetrare vaginală și simt o durere odată cu debutul vieții sexuale. 

Tipul de vaginism se manifestă prin dureri, senzație de arsură sau spasme musculare generalizate.

despre motivele pentru care doare vaginul in penetrare

Apar adesea la adolescente care, de cele mai multe ori, nu sunt conștiente de această afecțiune decât atunci când încearcă penetrarea vaginală.

Cauzele vaginismului primar nu sunt cunoscute, dar există câțiva factori declanșatori:

  • educație religioasă strictă;
  • lipsa educației sexuale;
  • frica de primul contact sexual;
  • frica de boli cu transmitere sexuală;
  • abuzul sexual în copilărie.

Vaginism secundar

Tipul acesta de vaginism e mai degrabă generalizat. Adică se manifestă indiferent de partener ori de tipul de stimulare. Se dezvoltă după ce o femeie a avut o funcție sexuală normală.

Vaginismul secundar poate avea rădăcini psihologice, cum ar fi traume fizice sau emoționale sau chiar o combinație a celor două.

De asemenea, durerea în timpul actului sexual poate să apară, în mod secundar, în urma mai multor afecțiuni, după infecția cu candida sau infecții urinare recidivante, diverse intervenții chirurgicale în zona genitală, menopauză etc.

Principalii factori care cauzează vaginismul secundar:

  • după naștere;
  • în urma unor boli cu transmitere sexuală;
  • după infecția cu alte afecțiuni vaginale si urinare recidivante;
  • diverse intervenții chirurgicale în zona genitală;
  • menopauză;
  • viol.

Tratament pentru vaginism

Sunt convinsă că experiența mea cu această disfuncție sexuală te va ajuta să înțelegi care este cauza vaginismului, dar mai ales, care este tratamentul care ți se potrivește. 

tratamente pentru vaginism

Ceea ce-ți spun nu face parte din gama leacurilor filozofice pentru criza vârstei de mijloc, când simți declinul puterilor tale sexuale. Sunt tratamente psihologie sau fizice în urma cărora vei vedea că stimularea clitorisului nu trebuie să fie singura soluție de plăcere sexuală.

Terapie sexuală pentru a spori plăcerea

Terapia sexuală este o formă de psihoterapie formată din consiliere, intervenții cognitivo-comportamentale, tratarea concomitentă a stărilor psihice și tehnici simple specifice, pentru îmbunătățirea vieții sexuale. 

Terapeuții sexuali sunt specialiști cu pregătire în domeniul psihoterapiei, care pot trata disfuncții de natura sexuală.

Se adresează zilnic cuplurilor care vin la consultații din diferite motive: disfuncție erectilă, lipsă de dorință sau emoție, libido scăzut, dificultăți de a ajunge la orgasm, ejaculare prematură. Adică se ocupă cu tratarea simptomatică a impotenței psihogene.

Exerciții Kegel pentru planșeul pelvin

Fie că sunt adolescente sau au vârstă de mijloc, femeilor ce suferă de vaginism li se recomandă unele exerciții care să le ajute să învețe să-și controleze mușchii din zona vaginului. 

Exercițiile Kegel pentru planșeul pelvian întăresc toți mușchii intimi și mențin aparatul genital în parametri normali de funcționare.

E ca și cum ai strânge vaginul sau ca și cum ai vrea să oprești jetul de urină înainte să ajungi la toaletă. Trebuie să te gândești la planșeul pelvin ca la un hamac ce susține uterul, vezica urinară dar și toate organele abdominale.

Eu practic antrenamentul de mulți ani. Poți să vezi ce am scris despre exercițiile Kegel.

Asigură-te că ai grijă de tine și de sănătatea ta. 

Te pup!

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *