Cum o ceri în căsătorie: idei ca să uiți de clișee

Mi-aduc aminte câte emoții am avut când am cerut-o pe Ela. Eram topit tot, era ziua ei de naștere și atunci împlinea 23 de ani. Nu știam ce reacție va avea, deși cumva mă așteptam să zică da, doar discutasem despre asta. Așa că m-am tot gândit eu atunci, „băi, Vali, cum o ceri în căsătorie pe Ela?”. Trebuia să fie ceva special, și când am prins-o singură, că eram la cheful de ziua ei, am plecat genunchiul și am cerut-o. I-am zis: „Vrei să fii familia mea?”. A fost magic, sentimentul a fost minunat mai ales că a început să plângă de fericire.

După cum vezi, eu am vrut să fie ceva care nu e clișeic. Ceva simplu și elegant, cam așa m-am gândit. Eram pe principiul cu ce cadou cucerești o fată și m-am gândit că un cadou de ținut minte ar fi chiar inelul de logodnă.

Cum o ceri în căsătorie: ce clișee sunt de evitat

Hai să vedem mai întâi cum evităm clișeele. Fără petale de trandafiri, fără cadou de Crăciun cu inelul, fără să o cer pe plajă, la apus de soare. Sau, mai rău, fără să o cer în căsătorie la Paris, în față la Turnul Eiffel. Fiind ziua ei, mai era ideea de a îi pune inelul în felia ei de tort – ambalat, bineînțeles. Ar fi fost aiurea, puteam strica experiența. Am încercat pe cât posibil să elimin aceste clișee care vin oricui în minte când vine vorba de cererea în căsătorie.

Bineînțeles, depinde de viitoarea ta soție, cum este, ce preferințe are, ce tematică vrea. Am scris despre asta deja în articolul cu idei inedite de cerere în căsătorie. De data asta, vorbim despre ambient dar și despre cuvintele pe care le spui atunci când o ceri, să sărim de clasicul „Vrei să fii soția mea?”.

Ideea e că, dacă mergeam la Ela cu clișee din astea, ar fi zis că n-am personalitate. Că nu simt cu adevărat ceea ce spun, pentru că nu este ideea mea, nu este intenția mea. La fel și la cadouri, Ela nu e pretențioasă, dar vrea ceva personalizat. Nu ceva de serie – deși nu face rabat când văd câte-un parfum care îi place.

Idei de cerere în căsătorie ce mi-au trecut prin cap

Legat de cererea în căsătorie, după ce am eliminat clișeele, mi-am zis că pot încerca și următoarele variante:

  • La voi acasă, într-o seară la vin. Propune-i tu, ca bărbat, o cină romantică. Dacă nu știi să gătești, comandă ce-i place, contează să aranjezi masa să fie prezentabilă. Chiar dacă o faci cu stângăcie, ea va aprecia efortul. Cu lumânări pe mijloc, muzică de ambient, tot tacâmul. Și apoi, după 1-2 pahare de vin, discuția să ducă la desert, să-i spun că vii imediat cu desertul, să te aștepte. Și atunci, vii cu inelul. O vei topi, sunt convins!
  • Într-o călătorie mai specială. Fii spontan, în primul rând. Dacă plănuiești cu toate detaliile o călătorie, ea va suspecta ceva. Când aveți un weekend liber, propune-i un city break sau un road trip. Sau plecați pur și simplu undeva – să zicem la Sibiu, mi-a venit acum în minte. Și când vă plimbați voi așa liniștiți printr-un loc pretabil pentru astfel de momente – atenție, nu pe Podul Mincinoșilor din Sibiu – coboară genunchiul și cere-o. O să fie surprinsă, o să fie extaziată, n-o să-i vină să creadă și apoi vă puteți manifesta în felul vostru. Și partea bună? Dacă trece lume pe acolo și vă vede, nu vă cunoaște.
  • Treasure hunt sau cerere în căsătorie prin joacă. Mie mi-a făcut asta Ela odată de ziua mea, ca să găsesc cadourile. Mai exact, la noi prin casă, dar se poate și prin oraș, să lași indicii în diferite locuri. Și fiecare indiciu să ducă la următorul, și tot așa. Să stabilești indiciile astfel încât să ducă cu gândul la ideea de o viață lungă împreună, dar elementul surpriză de la final să fie… inelul!

Cum o ceri în căsătorie: ce spui ca să nu fie clișeic

Și acum, să trecem efectiv la cuvinte. Pentru cei ce se pricep cu vorbele, să știți că orice experiență de orator, trainer, coach sau scriitor, e în zadar la un așa moment. Dacă simți cu adevărat ceea ce faci, atunci vei lăsa la o parte experiența, structura, tehnicul. Vei merge pe… intuiție atunci când o ceri în căsătorie.

Eu am zis Elei „Vrei să fii familia mea?” și a prins. Te las să folosești întrebarea asta dacă ai nevoie. Alte idei care-mi vin în minte:

  • Vrei o viață lungă alături de mine?
  • Vrei să ne unim destinele? (ușor clișeic, dar depinde de persoană)
  • Vrei să te măriți cu mine? (sigur sună mai bine decât „vrei să fii soția mea”)
  • Vrei să fii jumătatea mea, pentru tot restul vieții?

De regulă, se spune ceva scurt, să nu stai la povești cât ești cu genunchiul plecat. Dar mai sunt bărbați care se simt romantici și vor să spună ceva mai mult…

  • M-am îndrăgostit de tine încă din prima zi. Acum simt că e cea mai bună decizie și vreau să o fac. Vreau să fie cu tine. Vreau să te am alături pentru tot restul vieții și eu îmi voi dedica restul vieții ca să te fac fericite. Vrei să ne căsătorim?
  • Pe zi ce trece, te iubesc din ce în ce mai mult. Ești sufletul meu, mă completezi și nu-mi pot imagina viața fără tine. Draga mea, vrei să fim soț și soție?
  • Vreau să-ți arăt de acum înainte, pentru tot restul vieții, cât de mult te iubesc. Vreau să-mi dedic viața ție, să te numesc de acum înainte… soția mea. Ai vrea și tu acest lucru pentru noi doi?

Sunt doar câteva idei, însă mi-au venit spontan. Nu sunt scriitor, sunt arhitect, însă asta e și ideea: degeaba ești scriitor, căci în astfel de momente, nu merge să vii cu poezia învățată pe de rost. Trebuie să fie improvizație, n-are cum altfel. Trebuie să fii acolo 100%, când o ceri în căsătorie, să trăiești momentul. Doar așa poate fi unul magic.

La cât mai multe DA-uri din partea viitoarelor voastre soții 🙂

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *