Boli cu transmitere sexuală și cum te protejezi de ele

Pe cât de mișto este să faci sex, pe atât de periculos poate fi. Mai ales când vorbim despre disfuncții erectile, probleme de potență, anxietate sexuală sau boli cu transmitere sexuală. Și cred că nu se vorbește despre asta destul de mult. Trebuie să recunosc faptul că eu am fost responsabil cu sexul și m-am protejat pentru că nu voiam să apară copii.

Partea bună e că m-am protejat și de infecții cu transmitere sexuală, dar cumva fără să știu. Nu cunoșteam toate riscurile. Și mulți prieteni de-ai mei nu știau. Nu ne făceam analize de sânge ca să vedem dacă avem BTS, dar nici nu săream „din floare în floare”.

Când ai o oarecare vârstă și treburile sunt stabile în relație, nu te mai gândești la infecții cu transmitere sexuală. Dar când ești tânăr și o faci cu mai multă lume, e cazul să iei în considerare protecția permanentă.

Boli cu transmitere sexuală pe care le poți lua

Dacă nu te-ai informat până acum despre ele ai putea avea un mic șoc. De ce? Sunt foarte multe. Care mai de care mai rele. Și ca să fie treaba treabă, multe afectează ambele sexe.

Uite care sunt bolile și infecțiile cu transmitere sexuală pe care le-ai putea contacta:

  • HPV. Cunoscută și sub numele de infecție cu papilomavirusul uman. Afectează în mare parte femeile deoarece poate provoca cancerul de col uterin. Pe de altă parte, poate provoca și negi genitali pe care îi pot face și bărbații.
  • Herpes genital. Este o infecție foarte contagioasă și o poți lua chiar și prin leziuni mici pe piele sau prin membrane mucoase (adică saliva și secreții genitale). Ca și simptome vorbim de bubițe roșii, dureroase în zona pelviană.
  • Gonoree. Simptomele infecțiunii se referă la mâncărime, usturimi, durere și scurgeri neobișnuite în zona genitală.
  • Chlamydia. Este o infecție asimptomatică în primele 3 săptămâni de la instalare. De asemenea, vorbim despre durere în zona genitală, abdominală, durere la urinare și scurgeri vaginale sau peniale.
  • Tricomonaza. Infecția se produce prin transmiterea parazitului Trichomonas vaginalis. Evident, afectează predominant femeile și simptomele includ dureri la urinare și contact sexual, scurgeri, iritații și miros neplăcut puternic.
  • HIV/SIDA. Poate printre cele mai comune boli, infecția cu HIV poate duce la SIDA. De regulă, infecția cu HIV netratată poate provoca chiar moarte, într-un timp îndelungat. Dacă este depistată la timp, infecția cu HIV (virusul imunodeficienței umane) poate fi ținută sub control prin medicație.
  • Sifilis. O boală care poate fi fatală dacă nu este depistată. De regulă, sifilisul are 4 faze, iar în ultima fază se paote ajunge la paralizie, orbire sau demență. Sifilisul afectează organele genitale, însă infecția se poate extinde. La inimă sau creier.

Cum te protejezi de infecții cu transmitere sexuală?

Cel mai simplu mod este să faci sex protejat, adică cu prezervativ. Și mă refer aici la orice fel de sex, cu prezervativ. Chiar și sexul oral. Pentru că după cum ai citit mai sus, infecțiile se transmit prin secrețiile corpului.

Degeaba îți pui prezervativ pentru sex, dacă ea îți face sex oral fără protecție. Și implicit și tu ei, fără protecție.

Și e foarte important să te testezi des. Să te asiguri că nu ai vreo infecție cu transmitere sexuală și că nu o vei da mai departe. De asemenea, dacă afli că ai vreo BTS, trebuie să îți anunți partenerii anteriori.

Tratament și riscuri când iei boli cu transmitere sexuală

De regulă, tratamentul este medicamentos, pentru a putea lupta cu infecția. Este cel mai bine să faci analize, să le interpreteze medicul specialist și să îți prescrie tratament. Și de asemenea, și partenerul trebuie să facă analize.

Dacă nu te ții de tratamentul bolilor cu transmitere sexuală sau nu se tratează și partenerul cu care ai contact des, nu vei scăpa. Iar riscul de complicații este și mai mare.

Îți doresc multă sănătate și să faceți safe sex!

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *