Ascultă pentru a înțelege, nu pentru a da replica

Am zis și o să repet toată viața, comunicarea este mama tuturor soluțiilor de care avem nevoie pentru o viață de cuplu fericită.

Însă, cele mai multe cupluri nu știu să comunice eficient. Atunci, reușesc să adune doar frustrări și neîmpliniri. Toate acestea vor adânci distanța dintre cei doi, producând o ruptură inevitabilă.

Recunosc, nici eu nu știam să comunic foarte bine atunci când l-am cunoscut pe Vali. De fapt nimeni nu cred că se poate numi cel mai bun comunicator, dar esențialul e să-și dorească să ajungă acolo.

În cazul meu, trecusem prin foarte multe decepții și relații nereușite, chiar toxice care mi-au șubrezit încrederea în bărbați.

Astfel că eram mereu defensivă, mereu pregătită să ripostez și chiar și cea mai mică discuție o simțeam drept armă ațintită asupra mea.

Dar Vali a avut răbdare cu mine și îi voi mulțumi toată viața.

Împreună am descoperit cum putem comunica mai bine și mai clar și am construit astfel o relație puternică bazată pe respect și înțelegere.

Comunicarea în relații: sfaturi pentru femei

Nu acumula frustrări. Dacă partenerul a făcut ceva care te deranjează, transmite-i. Nu sta bosumflată pe canapea și izbucni din orice, iar el săracul să nu știe ce l-a lovit.

Cu atât mai mult nu da sub preș toate nemulțumirile pentru ca mai apoi să le folosești drept motive de ceartă: Mai știi când acum … săptămâni nu ai spălat o farfurie?

Comunicați cu adevărat.

De multe ori oamenii spun că ascultă, dar îi vezi cu ochii în telefon. Dacă au atenție distributivă, bravo lor, dar atunci când comunicarea se referă la problemele din cuplu orice alt mijloc de distragere a atenției ar trebui lăsat deoparte.

Tot aici mai e o categorie și mai „deșteaptă” de oameni. Cei care ascultă doar pentru a da replica. Nici nu ai terminat bine ce ai de spus și ei deja au răspunsul. Asta dovedește lipsă de respect și considerație față de sentimentele celuilalt. Dacă pe tine te doare, pe el îl doare mai tare și de mai mult timp.

Nu vă subjugați unul pe celălalt.

Se întâmplă adesea într-o ceartă ca cel mai vocal dintre cei doi să-l facă pe celălalt să se simtă mic de tot. Tu faci asta, tu faci cealaltă, pe când eu… Îți sună cunoscut? Ei bine niciunul nu este mai presus.

Chiar dacă fiecare dintre noi credem că deținem adevărul suprem, suntem doi în povestea asta și niciodată nu va exista fum fără foc.

Raportează-te la propria persoană.

În loc să arăți mereu cu degetul și să cauți țapul ispășitor încearcă să vezi ce efect au asupra ta anumite acțiuni. Poate că te simți exasperată de un anumit tic verbal sau un anumit obicei, dar gândește-te dacă într-adevăr te impactează și în ce măsură. Comunică-i asta și partenerului tău, dar explică-i cum te afectează: Acest obicei mă face să mă simt… Poate că nu mă fac înțeleasă când îți spun că…

Verifică dacă ai înțeles ce ți s-a transmis.

Și bărbații, ca și noi, vor să știe că s-au făcut înțeleși, că nemulțumirea lor nu a trecut pe lângă noi și vom pune în aplicare ce ne-au rugat.

De aceea ai grijă să-i oferi feedback partenerului tău în timpul unei discuții: Dacă am înțeles bine, spui că… Astfel el va fi mai deschis să continue comunicarea, dar va fi la rândul său mai atent în ceea ce te privește.

Ironia nu face casă bună.

Simțul umorului este o calitate de apreciat, însă atunci când este îndreptată către partener, în timpul unei discuții serioase, poate face foarte mult rău. Ironia, în acest context, transmite lipsă de respect și înțelegere față de cel din față, ba chiar umilință.

Păstrează realitatea faptelor.

Și nu exagera. Adesea femeile au darul de a înflori o acțiune și de a o exagera până la nivelul de incredibilitate. Așadar, draga mea, dacă el nu a spălat o farfurie nu te apuca să-i reproșezi că nu spală niciodată vasele.

După o să te întrebi de ce se îndepărtează de tine.

Dar cel mai important…

Vorbiți față în față.

Uitați-vă unul în ochii celuilalt și asumați-vă cuvintele pe care le spuneți. Faceți mici gesturi de apropiere, o atingere de mâini, și în final îmbrățișați-vă ca prima oară.

Încheiați orice discuție cu optimism și încercați să nu spuneți cuvinte pe care le veți regreta. Comunicarea este importantă, dar ce am observat este că, atunci când unul dintre parteneri este nervos, mai bine stați în liniște 10 minute să vă calmați și apoi dezbateți problema la rece.

Sfatul bunicii: Niciodată să nu vă băgați în pat certați.

Articole recomandate

Un comentariu la acest articol

    Multumim pt sfaturi!! Minunate si de mare folos pt a trai in fericiti si in armonie cu cei pe care ii iubim!! Pana la urma depinde si de noi daca stim sa ne facem iubite

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *