Sunt tot felul de stereotipuri conform cărora femeilor nu le place sexul, iar bărbații ar face orice pentru o partidă. Iar eu sunt aici să vă spun că nu e o generalitate. Și uneori rolurile se inversează. Însă astăzi vreau să vorbim despre comportamentul sexual compulsiv.
Indiferent că ești bărbat sau femeie, poți avea perspective diferite asupra sexului. In funcție de felul în care tu ești, ce valori ai sau ce preferințe, activitatea sexuală poate să difere mult de la om la om. Dar atunci când mintea îți stă numai la sex, iar tot ce faci se învârte în aria sexualității, atunci e cazul să recalculezi puțin direcția.
Comportament sexual compulsiv: ce este și cum se depistează
Dependența sexuală, denumită și comportament sexual compulsiv se referă la dorințele sexuale copleșitoare și nevoia constantă de îndeplinire a fanteziilor sexuale. Cu alte cuvinte, o persoană care suferă de dependență de sex simte nevoia constantă de a face sex, de a se masturba sau de a se angaja în activități sexuale. Vezi că am scris recent un articol pe care o să îl îndrăgești: cum să o masturbezi pentru a ajunge la orgasm.
Comportamentul sexual compulsiv are legătură și cu hipersexualitatea sau hiperexcitabilitatea, însă ea e mai degrabă reprezentată de un apetit sexual crescut. În schimb, comportamentul compulsiv presupune și imposibilitatea stăpânirii dorințelor și impulsurilor. Adesea, cei care suferă de comportament sexual compulsiv se masturbează zilnic, se uită la filme pentru adulți sau își caută aventuri de o noapte.

Acest comportament se depistează după 6 luni de examinare. Așadar, dacă persoana nu își poate stăpâni impulsurile sexuale și nu se poate abține de la dorințele aprinse, poate fi diagnosticată.
Cauze ale dependenței de sex: de la ce provine comportamentul compulsiv
Nu sunt definite clar cauzele unui comportament de acest gen, însă abuzul de substanțe sau alcool pot afecta inhibițiile sexuale. În plus, unele tulburări de personalitatea degenerează în dependențe sexuale. De asemenea, abuzurile fizice sau sexuale din trecut pot fi o cauză a comportamentului sexual deviant.
Alte cauze includ:
- Dereglări hormonale la nivelul creierului;
- Boli care afectează funcțiile creierului;
- Dereglări ale nivelului de hormoni sexuali.
Chiar și problemele psihologice legate de potență pot fi cauza dependenței. De multe ori, frustrarea legată de impotență degenerează în comportamente sexuale nepotrivite sau chiar periculoase.
Cum tratezi comportamentul sexual compulsiv
În funcție de cauza de la care a pornit comportamentul, putem vorbi și despre tratament. Este important ca impulsurile sexuale să fie ținute sub control, însă este mai potrivit ca motivul dependenței să fie tratat. Fie prin terapie, fie prin prescripții medicale date de specialiști.
De exemplu, în cazul abuzului de substanțe sau alcool, o parte a tratamentului se bazează și pe grupuri suport pentru a renunța la consumul excesiv.
Cât de periculos este comportamentul sexual compulsiv
Atunci când impulsurile nu pot fi controlate, comportamentul devine periculos atât pentru persoana în cauză, cât și pentru cei din jur. În unele cazuri, persoanele cu dependență de sex ajung să încerce să se angajeze în activități sexuale fără a ține cont de bolile cu transmitere sexuală sau de consimțământ.
Dacă ți se pare că dorințele tale sexuale sunt exagerate sau că petreci mult timp gândindu-te la sex, atunci îți recomand să discuți cu un medic specialist sau cu un terapeut. Este mai bine să știi cu siguranță tot ce se întâmplă cu tine.
Ai grijă! Te pup!