Ce se consideră înșelat într-o relație de cuplu

Eu și Vali am trecut prin câteva relații complicate înainte să ne întâlnim. Și mă bucur că am putut să intrăm în relația noastră fără să venim cu bagajul emoțional din trecut. Mai mult și pentru că atât eu, cât și Vali am fost înșelați în relația de cuplu.

Cred că treaba asta cu înșelatul este de când lumea și pământul. Nu am fost eu și Vali nici primii, nici ultimii înșelați. Dar știu că oamenii au modalități diferite de a gestiona infidelitatea. Femei și bărbați, deopotrivă.

Însă întrebarea cea mai arzătoare (și circumstanța atenuantă a unora) este: unde începe infidelitatea? Respectiv, ce se consideră înșelat într-o relație de cuplu?

Unde începe infidelitatea în relație

Suntem oameni diferiți și avem păreri diferite. De aici și problema originii infidelității. Dar începutul înșelatului ne spune, de fapt, și cum definesc oamenii infidelitatea. De exemplu, unii oameni consideră că partenerul îi înșeală dacă se gândesc la altcineva, fără să facă vreo mutare.

Alții consideră că infidelitatea începe la sex. Deci după părerea lor, e ok să te săruți cu altcineva, chiar dacă ai relație. Sau cel puțin, e mai ușor de trecut cu vederea. Eu și Vali considerăm că în relația noastră, infidelitatea începe atunci când începem să ascundem lucruri.

Suntem de părere că nu ai de ce să ascunzi lucruri de partener, decât dacă simți că ar putea reacționa negativ. Însă avem prieteni apropiați care au avut niște scăpări pe care și le-au permis. De exemplu, ieșiri pe ascuns la cafea sau conversații mai puțin prietenoase, dar fără implicații sexuale sau romantice. Și bineînțeles, eu știam ce făcea ea, iar Vali știa ce făcea el.

Ne gândeam dacă nu cumva suntem niște prieteni groaznici pentru că nu le spunem. Până când am întrebat-o pe prietena mea dacă ar fi ok pentru ea ca soțul ei să facă aceleași lucruri. Ea mi-a spus că este convinsă că el le face și este perfect în regulă pentru ei. Doar că nu se anunță unul pe celălalt când găsesc pe cineva. O înțelegere tacită.

Înșelatul: finalul relației sau pas greșit?

Eu nu am stat pe gânduri în legătură cu relația atunci când am fost înșelată. Știam că dacă îl iert, va continua să o facă. Și oricum, nu l-aș mai fi putut privi la fel. Oricât de mult aș fi încercat, își pierduse complet respectul meu.

Pentru mine, înșelatul înseamnă încheierea relației. Asta pentru că știu că dacă un bărbat nu e sigur de mine, nu avem de ce să ne pierdem vremea împreună.

Dar știu oameni care trec peste înșelat, mai mult sau mai puțin cu succes. Am avut colege de facultate care încasau înșel după înșel de la tip și tot stăteau, deși era dureros. Se complăceau că există o cealaltă femeie și nu ar fi părăsit relația. Și am avut și băieți colegi care erau conștienți că partenera umblă hai-hui și nu conta.

Așa cum infidelitatea are origini diferite, poate avea și finalitate diferită pentru fiecare persoană. Pentru unii merită să ierte dacă au fost înșelați, pentru alții nu. Eu și Vali știm că nu am putea trece peste infidelitate, de asta eram la un pas de divorț. Se pare că am crezut amândoi greșit.

Merită să înșeli?

Nu judec oamenii pentru alegerile pe care le fac, nici atunci când vine vorba de infidelitate în cuplu. Pentru că indiferent de motivație, știu că sunt mulți factori care duc acolo. Nu susțin, dar nici nu condamn.

Însă atunci când te gândești la relație extraconjugală, riști să îi rupi sufletul partenerului. Infidelitatea are o strânsă legătură cu nevoia omului de a fi admirat. Iar atunci când se instalează rutina, lucrurile pot începe să scârțâie. Eu zic mereu că atunci când ești nefericit, este mai bine să părăsești relația, nu să înșeli.

Iar dacă te gândești constant la altcineva, în afară de perechea ta, poate ar trebui să te gândești dacă vrei o relație deschisă. Doar că asemenea lucru îl specifici de la început, pentru că nu oricine e dispus să împartă partenerul.

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *