Banii la comun sau separat: ce e mai bine pentru o relație sănătoasă

Să ai banii separat sau la comun este subiect de dezbatere, probabil, de când s-au inventat primele bancnote. Părerile sunt, desigur, împărțite și vei găsi multe motive atât pro cât și contra.

Cum e mai bine să procedezi dacă vrei liniște în relație?

Înainte să iei o decizie este bine să îți pui ordine în gânduri. De ce spun asta? Pentru că fiecare dintre noi este diferit. Implicit, fiecare relație este unică și se desfășoară după reguli proprii. Cu siguranță ceea ce funcționează pentru mine și Ela nu va funcționa pentru restul cuplurilor de pe pământ.

Da, sunt sfaturi pe care să le aplici și care să te ajute cu adevărat. Însă, totul trebuie adaptat după fiecare persoană și relație în parte.

Tu și ea: ce fel de persoane sunteți – o analiză sinceră

Simțul proprietății face din român o specie aparte. Poate și de asta la noi întâlnești multe cupluri care au banii separat. Sau, oameni care păstrează bani pentru zile negre fără să știe și partenerul sau partenera. Sigur de asta s-ar putea să apară chiar și gelozia în relație.

Oricum ar fi, să pui banii la comun sau nu e o decizie pe care nu o iei singur. Ci împreună cu ea.

Dar până să ajungi să discuți asta în cuplu, îți recomand să fii sincer cu tine.

Vrei să ai banii separat sau să-i împarți cu ea? Ești genul de om care preferă să aibă mici resurse pentru propriile plăceri fără să dai socoteală, sau nu te-ar deranja să justifici anumite investiții?

La fel, întrebările se aplică și pentru ea.

Oricum ar fi, important este să vă înțelegeți. Și împărțirea banilor în cuplu să nu ducă către discuții, certuri, gelozie și alte probleme ceva mai serioase.

Banii la comun sau separat. Ce am învățat eu

La început aveam banii separat. Eu câștigam ceva mai mult decât ea. Și nu a vrut să-i punem la comun, a zis că se simte aiurea. Plus că, zicea ea, femeie fiind, își cumpără mult mai multe haine și prostioare. Și că nu vrea să o facă din banii mei.

Am funcționat așa o perioadă dar chiar simțeam că ceva nu e bine. Banii separați reprezentau o barieră în relația noastră. Și impunea așa o restricție de parcă trebuia mereu să ne raportăm la ceva anume atunci când luam o decizie.

Și, după ce am avut o discuție argumentată, am zis să dăm o șansă și banilor la comun.

Îți spun că a fost cea mai bună decizie pentru noi. Nu am simțit nicio presiune ci, de fapt, ne-am putut în sfârșit relaxa pe deplin în ceea ce privește relația de cuplu.

Da, ea a continuat să-și cumpere haine și prostioare. La fel am făcut și eu cu lucrurile care îmi plac. Și nu au fost niciodată reproșuri. Doar momente mai grele când poate o duceam mai rău cu banii. Dar, ne consultam și cheltuiam atât cât ne permiteam. Sau, ne luam anumite lucruri pe rând, așa încât să fie toată lumea fericită.

Ce să alegi, să păstrezi banii separat sau să-i împarți cu ea

După  cum ți-am zis, sfaturi găsești pe peste tot. Eu îți recomand să faci așa cum simți tu că-i cel mai bine pentru voi (nu pentru tine, pentru voi).

Desigur, e o decizie pe care o iei în cuplu, adică alături de ea.

Plus că, poți oricând testa. Încearcă cu banii la comun și vezi ce iese. Dacă vă certați și e totul înspre rău, înseamnă că nu sunteți încă pregătiți pentru pasul acesta. Și chiar nu e nimic rău dacă se întâmplă așa ceva.

Fiecare relație se scrie după propriile reguli. Nu lăsa pe alții să decidă pentru voi.

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *