Ce este azoospermia la bărbați și cum o tratezi

M-am luptat mult timp cu frica de impotență, chiar dacă problema mea e reprezentată de disfuncții erectile. Știam foarte bine că Ela își dorește copii, iar eu îmi puneam des întrebarea dacă pot face copii dacă sunt impotent. Nevastă-mea a reușit să îmi scoată din cap ideea cu impotența și m-am convins atunci când Ela a rămas însărcinată cu fiul nostru. Nu m-am confruntat cu azoospermia, dar o să îți povestesc despre ea.

E un termen mai puțin cunoscut și adesea se ascunde sub umbrela impotenței. Dar treaba e mai specifică. Uite tot ce trebuie să știi despre azoospermie și cum se tratează.

Ce este azoospermia și care sunt cauzele

Azoospermia este o problemă a bărbaților caracterizată prin lipsa prezenței spermatozoizilor în lichidul ejaculat. Spermatogeneza se realizează cu ajutorul hormonilor sexuali masculini, adică testosteron. Așadar, un nivel scăzut de testosteron poate cauza azoospermia. Totuși, nu e singura cauză.

Uite ce mai poate declanșa azoospermia:

  • Factori genetici. Poate vreun bărbat din familia ta a suferit de azoospermie și gena a fost moștenită;
  • Disfuncții ejaculatorii. Atunci când volumul de lichid seminal este redus, poate apărea ejacularea retrogradă, iar sperma ajunge în vezica urinară.
  • Probleme la nivel testicular. Anorhidia, torsiunea testiculară sau medicamente care scad spermatogeneza.

De asemenea, azoospermia poate fi de două feluri:

  • non-obstructivă, care presupune tulburări funcționale la nivelul testiculelor. Așadar, producția de spermă este scăzută sau inexistentă.
  • obstructivă, caracterizată de prezența unui obstacol pe canalele sistemului reproducător. Funcția de ejaculare este normală, însă este împiedicată.

Am azoospermie: sunt impotent?

În funcție de tipul de azoospermie de care suferi se poate determina gradul de impotență. Cu siguranță, un medic îți poate da un răspuns categoric. Însă este bine să știi că la azoospermia obstructivă, fertilitatea nu este afectată. Dacă este înlăturat obstacolul, atunci totul e în regulă.

Azoospermia non-obstructivă poate duce la infertilitate. Este foarte important să te duci să vorbești cu un medic specialist care îți poate da tratamentul potrivit pentru problema ta. Indiferent de tipul azoospermiei, e indicat să faci un control și să te conformezi tratamentului.

Tratament pentru azoospermie

După cum spuneam mai sus, în cazul azoospermiei obstructive, se fac analize și la decizia medicului te poți opera pentru a înlătura obstacolul care împiedică ejacularea corectă. De asemenea, există și varianta recoltării de spermă pentru fertilizare in vitro dacă vrei copii.

Dacă vorbim despre azoospermie non-obstructivă, s-ar putea ca medicul să îți recomande tratament medicamentos.

Recomandarea mea? Și dacă ai probleme, și daca nu ai, du-te și fă câteva analize de potență ca să fii sigur că ești ok. Cu cât descoperi ceva mai repede, cu atât mai bine. Chiar ai șanse mai mari să rezolvi problema sau să o ții sub control.

Asta îmi aduce aminte că trebuie să mă programez și eu la un control. Chiar dacă iau la recomandarea medicului cele mai bune pastile de potență pentru mine, nu strică să fiu sigur că sunt bine.

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *