Analize pentru infertilitate și ce tratamente să urmezi pentru creșterea potenței

Gândul că ești infertil te adâncește foarte mult în anxietatea sexuală, iar problemele psihologice legate de potență își fac apariția rapid. Nu mai ai chef de sex, ești mereu supărat și te confrunți cu tot felul de disfuncții erectile. De asta e important să mergi regulat la control și să îți faci un set de analize pentru infertilitate la bărbați.

Eu și Ela am considerat mereu că trebuie să avem grijă de sănătatea noastră și să mergem la control regulat pentru orice. Indiferent că vorbim despre sănătatea fizică sau psihică. Și uite așa, ne-am făcut frumos programare la analize să vedem cum stăm cu fertilitatea, și eu, dar și Ela.

Dar o să-ți povestesc mai multe despre analizele de infertilitate pe care le-am făcut eu și ce tratamente poți urma ca să scapi de problemă.

Cauzele infertilității la bărbați și de ce să îți faci analize

Problema infertilității afectează un număr destul de mare de cupluri care vor să aibă copii. Și disfuncțiile pot apărea de ambele părți. De aceea, medicii recomandă ca ambii parteneri să se testeze ca să poată stabili ce fel de tratamente trebuie aplicate.

Iar în ceea ce privește bărbații, infertilitatea se manifestă sub diferite forme:

 • Imposibilitatea producerii spermei în testicule;
 • Blocajele pe canalele de ejaculare;
 • Lipsa spermatozoizilor virili.

Ce pot să îți spun clar este că sterilitatea nu este neapărat ereditară, ci apare din cauza unor factori. Și dacă tot veni vorba, uite care sunt:

 • Abuzul de tutun și alcool – Dacă ai impresia că mult alcool te ajută la erecție, partea mai puțin bună e că se instalează infertilitatea.
 • Expunerea la toxine – Metalele grele cu care lucrezi îți afectează oricum sănătatea, inclusiv cea a organelor genitale.
 • Ejacularea retrogradă – O parte din cantitatea de spermă se elimină în vezică, unde nu îi este locul.
 • Anticorpi antiseptici – Organismul tău (sau poate al partenerei) produce anticorpi care interferează cu spermatozoizii.
 • Supraîncălzirea testiculelor – Dacă stai mult pe scaun, la saună sau în băi fierbinți, atunci ai putea să ai probleme cu spermatogeneza. Creșterea temperaturii în zona genitală chiar și cu 3 grade ajunge să scadă producția spermatozoizilor.
 • Anxietatea și stresul – Nici nu ai idee câte probleme de sănătate apar din cauza stresului. Și gândește-te că este prezent des în viețile noastre. Încearcă să scapi de el.
 • Obezitatea – Creează tulburări endocrine care afectează secreția hormonilor sexuali.

Ce analize să fac pentru fertilitate la bărbați

Poate o să crezi că glumesc, însă recomandarea e să le faci pe toate. De ce? Păi fiecare analiză pe care o faci poate să găsească sursa problemei, dacă te confrunți cu infertilitate. Și atunci, de ce să nu cauți de la cap la coadă tot ce se poate ca să știi că ești ok?

Uite ce analize am făcut eu:

FSH

Analiza FSH verifică hormonul de stimulare foliculară care stimulează la bărbați spermatogeneza. Așadar, un nivel scăzut al hormonului poate indica oligospermia sau azoospermia.

Testosteron și Testosteron liber

Da, e diferență între ele. Analiza testosteronului indică valorile hormonului din punct de vedere al sistemului reproducător. Practic, vezi în ce măsură secreți testosteron care stimulează funcția sexuală. Pe când testosteronul liber se referă la secreția și circulația lui în tot organismul. De exemplu, îți creșterea masei musculare când tragi de fiare, îngroșarea vocii în pubertate și apariția bărbii se datorează testosteronului liber.

Anticorpi antispermatozoizi în ser

Ce înseamnă asta? Că tu poți produce și spermatozoizi, dar și anticorpi pentru ei. Un fel de afecțiune autoimună. Practic, bariera hemato-testiculară care separă sistemul imunitar de sistemul reproducător este compromisă.

Chlymidia thracomatis

Vorbim aici de o bacterie care determină apariția clamidiozei care se transmite pe cale sexuală. Și pentru că nu întotdeauna există simptome vizibile, sunt șanse ca boala să se agraveze și să producă infertilitate.

Spermogramă

Este o analiză simplă care verifică anumite caracteristici ale spermei și spermatozoizilor. De exemplu, numărul lor, calitatea și capacitatea de fecundare a ovulelor.

Spermocultură

Prin spermocultură poți afla dacă există agenți patogeni responsabili de infecțiile aparatului genital masculin. Și așa vezi dacă asta e cauza infertilității.

Tratamente pentru infertilitate pe care le poți urma

Cea mai în măsură persoană să îți prescrie tratament pentru problema cu care te confrunți este medicul specialist urolog sau androlog. Practic, după ce ai obținut rezultatele analizelor de laborator trebuie să mergi la medic să îți interpreteze rezultatele și să îți spună ce poți face să tratezi afecțiunile.

Așadar, printre tratamente s-ar putea să îți prescrie:

 • Antibiotice pentru tratarea infecțiilor;
 • Pastile hormonale pentru virilitate;
 • Tratament pentru anticorpi antispermatozoizi;
 • Intervenția chirurgicală de corecție a disfuncțiilor aparatului genital.

Iar sterilitatea poate interfera și cu activitatea ta sexuală. De exemplu, te poți lovi de disfuncții erectile precum ejacularea prematură sau erecțiile slabe. Și pentru asta poți lua pastile de potență, tot la recomandarea specialistului. Vezi ce am adăugat eu și Ela în lista cu cele mai bune pastile pentru potență și cere-i medicului părerea.

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.