Am divorțat și cred că vrea să ne împăcăm

Salut, Vali aici. Am mai discutat noi despre viața după divorț și cum să te adaptezi la ea, dar un lucru ne-a scăpat din vedere: ce faci dacă partenerul sau partenera vrea să vă împăcați?

Dacă ați trecut deja prin divorț și nu știi exact ce înseamnă semnele din partea ei / lui, hai să le deslușim mai departe împreună. Totuși, am un disclaimer aici: dacă motivele pentru care ați divorțat au fost extreme, precum bătaia, înșelatul, alcoolul sau probleme psihologice grave ale unuia dintre soți, atunci nu încerca să te împaci. Nu ai vrea să-ți petreci restul vieții cu cineva care ți-ar face viața un calvar. Dar dacă nu e cazul la voi, atunci citește mai departe.

Înainte de toate… merită să vă împăcați?

Eu nu-ți vorbesc din perspectiva unui om care a divorțat, ci din perspectiva unuia care era la un pas de divorț, și la un moment dat de despărțire, de actuala soție. Multe gesturi spuneau că era nefericită, și eram la cuțite amândoi de fiecare dată când ne vedeam. Ne certam des, ba din cauza banilor, ba din cauză cu eu credeam că mă minte. I-am pus la îndoială iubirea și mă simțeam toxic pentru ea, ca relație.

Am vrut să pun capăt dar nu am putut, cel puțin nu până la capăt. Asta pentru că relația noastră mergea bine înainte, doar a trebuit să stăm să analizăm toate cauzele care ne-au făcut să fim așa. Doar nu iei o astfel de decizie, de a divorța sau de a te împăca, de azi pe mâine.

Nu îți cunosc situația, nici motivul pentru care citești acest articol. Dar dacă tu crezi că el sau ea ar vrea să vă împăcați, răspunde-ți la o întrebare: merită? Merită să reînvii o relație care (poate) nu mergea? Dacă relația a devenit monotonă în ultimele luni sau chiar ani, atunci merită?

De regulă, e mai ușor să o iei de la zero cu altcineva, decât să reînvii o relație eșuată.

Însă, dacă relația nu era eșuată, dacă vă mergea bine și apoi totul s-a întâmplat așa brusc de te-a luat pe nepregătite? Trebuie să afli exact cauzele care au dus la situația asta.

În general, bărbații, înainte să înainteze o decizie de divorț, pur și simplu nu se mai implică în relație. Femeile sunt alea care se ceartă, bărbații doar se aprind dacă sunt certați. Ei nu își mai dau interesul, deși undeva în adâncul lor iubesc acea femeie, însă s-ar putea să îngroape acea fărâmă de iubire cât mai adânc, dacă nu se rezolvă problemele.

Așa că, spune-mi: merită să vă împăcați după divorț? Căci dacă da, atunci el sau ea chiar e jumătatea ta, și apoi dacă veți ajunge din nou la divorț, doar v-ați pierdut timpul.

Semne că vrea să vă împăcați

Știu, bărbații și femeile dau semnale diferite la împăcare. Cele din urmă, după divorț, propun o întâlnire. Sau pur și simplu scriu fostului soț, se interesează de soarta lui. Bărbații, în schimb, sunt de două tipuri: cei detașați care taie legătura și gata, respectiv cei disperați, care stresează fosta soție cu mesaje de împăcare.

Asta am observat de-a lungul timpului. Cel respins suferă mai tare, cel care respinge suferă că a făcut asta. Oricum ar fi, suferim.

Însă, dacă vrea să vă împăcați după divorț, înseamnă că persoana respectivă se simte pregătită să o ia de la zero cu tine. Vrea un nou început și ar fi cazul să discutați toate aspectele astea înainte.

Dacă nu ești sigur că vrea să vă împăcați, dar bănuiești asta, nu întreba la telefon. Întâlniți-vă la o cafea. Undeva în public, unde puteți vorbi cu calm. Doar ca niște prieteni. Puneți toate aspectele pe tapet, și fii pregătit pentru o cafea lungă. Nu folosi afirmații directe precum „hai să ne împăcăm”, „să fim din nou împreună”, „să-i mai dăm o șansă”, ci chestionează toate lucrurile astea.

Întreabă-ți fostul sau fosta dacă merită să vă împăcați, dacă ar fi dispus/ă să treacă peste toate problemele care au dus la divorț. Discutați dacă s-ar putea rezolva acele probleme, nu doar să le puneți sub preș.

Apoi, întreabă-te pe tine dacă tu vrei împăcare. În sinea ta. Primul semn: ce simți când afli că vrea să vă împăcați? Simți acei fluturi în stomac de fericire, sau doar un gol, o crampă? Simți că prinzi aripi de fericire, că vă reluați viața de care îți era atât de dor, sau te gândești cu groază la momentele alea în care soțul sau soția s-a transformat într-un calvar.

Întreabă-te pe tine și întreabă și persoana de lângă tine ce așteptări aveți fiecare de la relația asta. De ce naibii ați divorțat, din moment ce vreți să vă împăcați?

Câte șanse să-i mai dai?

Am văzut semne că vrea să vă împăcați după divorț. Dar nu am văzut exact trecutul, pe care doar tu îl știi. Au mai fost situații când erați aproape de despărțire și v-ați gândit să vă dați a doua șansă?

Cumva a doua șansă de fapt este a douăzecea? Sau a nouăsprezecea? Uite o temă de gândire: dacă persoana promite marea cu sarea, că se va schimba, că va fi un om mai bun, că va rezolva tot ce a stricat, e clar că spune doar ce vrei să auzi. Nu te înmuia în fața unor asemenea vorbe, păstrează-ți coloana vertebrală.

Însă, dacă totul a fost dintr-o prostie, dacă motivele divorțului au fost puerile și dacă, de fapt, v-ați grăbit cu divorțul și de fapt nu poți trăi fără persoana respectivă, atunci merită șansa asta. Dar, ține minte: e ultima! Nu cumva să te prind că mai vă despărțiți și apoi vreți din nou să vă împăcați!

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *